Canonizarea Sfintilor Martiri Nasaudeni

Posted: mai 16, 2008 in Lumea Ortodoxiei

Slujba religioasa impresionanta pentru canonizarea a patru martiri romani, ucisi pentru ca nu au vrut sa renunte la credinta lor ortodoxa

Peste 7000 de oameni au participat la slujba de proclamare a canonizarii celor patru tarani romani martiri din zona Nasaud, omorati in 1763 pentru ca nu au vrut sa renunte la credinta lor ortodoxa in favoarea ereziei uniate, relateaza Mediafax. Slujba de canonizare din localitatea bistriteana Salva a fost oficiata de un sobor de 15 inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, condus de Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Bartolomeu Anania (foto stanga), cel care a propus Sfantului Sinod trecerea in randul sfintilor a Martirilor Nasaudeni.

Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, Mitropolitul Olteniei si Mitropolitul ales al Moldovei si Bucovinei, Teofan, precum si Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale si de Nord, Serafim, au participat alaturi de 11 episcopi si episcopi-vicari la unul din cele mai importante momente religioase din acest an, inaltii prelati fiind transportati din comuna Salva pe platoul „La mocirla”, locul unde au fost martirizati cei patru eroi nasaudeni. Ritualul de canonizare a inceput sambata seara, in localitatea Bichigiu, unde a fost dezvelit un monument dedicat lui Atanasie Todoran, cel mai cunoscut dintre cei patru martiri romani, peste 300 de oameni, participand la ultimul parastas al sfintilor martiri nasaudeni oficiat de Inalt Preasfintitul Vasile Somesanul de la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului.

Viata de eroi

Despre viata martirului Tanase (Atanasie) Tudoran exista putine informatii. S-a nascut in Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, intr-o familie de tarani liberi, si se inrudeste cu familia preotilor Cosbuc din Hordou, stramosii poetului George Cosbuc. Cunoscator de carte, a devenit unul din fruntasii romanilor din regiune in lupta lor impotriva ereziei uniate impuse de armata imperiala austriaca si nobilimea maghiara, care urmareau distrugerea ortodoxiei romanesti din Ardeal. Intre 1761 si 1762, a tratat cu guvernul din Viena, alaturi de alti fruntasi, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei si Somesului Mare, primind asigurari ca dupa intrarea in regimentul graniceresc, romanii din tinutul Nasaudului vor beneficia de inlesniri, inclusiv dreptul de a-si pastra credinta.

In fata abuzurilor autoritatilor imperiale si a noilor ierarhi uniati, „mos Tanase Todoran”, in varsta de 104 ani, a tinut in locul numit „La mocirla” un discurs chemand la denuntarea uniatiei si a presiunilor imperiale, soldatii romani trecand de partea lui Atanasie. La scurt timp, generalul Bukow, unul din „parintii” uniatiei, trimis de Curtea din Viena sa impulsioneze in Ardeal trecerea la catolicism, a condus o campanie salbatica de exterminare a liderilor ortodocsi romani, oficialul austriac fiind sustinut de grofii maghiari si ierarhii greco-catolici.

Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu au fost asasinati la 10 mai 1763 in zona „La Mocirla” din Salva, Mos Toader fiind tras pe roata, iar ceilalti trei fiind spanzurati.

Reclame
Comentarii
  1. Monica spune:

    Ma bucur mult ca ati postat despre canonizarea din Salva. Am o mare rugaminte…daca aveti posibilitatea, v-as ruga sa postati mai multe imagini/fotografii sau sa-mi spuneti unde gasesc asa ceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s