Fenomenul Mortii Clinice, inselare de la diavol?

Posted: mai 19, 2008 in Stiinta si Religie

O problema din ce in ce mai acuta s-a ivit in cercul oamenilor de stiinta(medici , psihiatri) si se acutizeaza pe masura ce apar cazuri noi, se pare ca multi din ei nu pot da nici o explicatie cu privire la acest fenomen, unii spun ca ar fi halucinatii ale unui creier aflat in stare de hipoxie, ceea ce altii infirma aceasta teorie.Clar este ca stiinta in aceasta situatie este neputincioasa.Din perspectiva unui crestin, veridicitatea acestui fenomen nu mai este o problema, ci se ridica una si mai serioasa.Prin fenomenul mortii clinice ni se confirma ceea ce stiam deja,ca prin moarte sufletul se desprinde de trup si isi continua calatoria spre cele vesnice fie la chinurile vesnice ale iadului fie la fericirea raiului, cu alte cuvinte Moarte Clinica dovedeste clar ca sufletul exista si ca viata se continua dincolo de moarte.

Moartea clinica este starea organismului în conditiile opririi complete a circulatiei respiratiei si activitatii functionale a Sistemului Nervos Central.Moartea clinica este o stare reversibila.

Cel putin eu unul mi-am pus o serie de intrebari:

 • Toate informatiile care sunt aduse de cei care au fost dincolo sunt veridice?Sa nu uitam ca diavolul este cel mai mare maestru al inselarii.
 • Sunt oare toate contactele acestor oameni cu „fiintele de lumina”, sincere sau inselari ale unor diavoli care s-au aratat sub forma de ingeri de lumina?
 • Intr-atat sa mearga ispita diavolului astfel incat sa ne insele si dincolo de moarte?


Din literatura patristicã noi stim cã înselarea diavolului constituie un pericol real. Apostolul Pavel avertizeazã cã “satana poate lua chip de înger luminos” (2 Cor. 11, 14).
De asemenea mai stim , diavolul nu are putere sã însele pe oricine, când vrea si cum vrea: actiunile lui sunt limitate de Dumnezeu.

„Sa stiti ca diavolul se arata in chip de inger, sau in alt chip, sau in chipul lui Hristos, sau in chip de arhanghel, de sfinti, de ierarhi, de cuviosi. El intai te invata bine, pana i te inchini lui. Iar dupa ce te inchini lui, te duce la pierzare.”(parintele Ilie Cleopa)

Mi-a venit in minte sa amintesc si ispita Sfantului Cuvios Simeon Stalpnicul

CITAT:

Atunci diavolul, cel ce uraste binele, s-a prefacut in inger luminos si s-a aratat sfantului aproape de stalp cu careta si cu cai de foc, ca si cum s-ar fi pogorat din cer, si ii zicea: „Asculta, Simeoane, Dumnezeul cerului si al pamantului m-a trimis la tine, pre-cum ma vezi cu careta si cu caii, sa te iau la cer precum pe Ilie, ca vrednic esti de o cinste ca aceasta pentru sfintenia vietii tale. Iata a venit ceasul tau, ca sa-ti mananci roadele ostenelilor tale si sa primesti cununa podoabei din mana Domnului. Deci, vino, robule al Domnului, fara zabava sa vezi pe Facatorul tau si sa te inchini Lui; sa te vada pe tine ingerii si arhanghelii, cu proorocii, cu apostolii si mucenicii care doresc sa te vada”.
Acestea si altele asemenea lor zicand diavolul, n-a cunoscut sfantul inselaciunea vrajmasului. Deci, zicand: „Doamne, pe mine, pacatosul, voiesti sa ma iei la cer?”, a miscat piciorul drept sa paseasca in careta de foc. Apoi, intinzand si mana dreapta, s-a insemnat cu Sfanta Cruce, si, indata, diavolul cu careta si cu caii s-a stins, spulberandu-se ca praful de vant. Cunoscand Simeon diavoleasca inselaciune, se caia, iar pe piciorul cu care voia sa paseasca in careta lui greu l-a pedepsit, stand numai in piciorul acela un an intreg. Diavolul, nesuferind o nevointa ca aceea, a lovit piciorul cuviosului cu o rana cumplita si a putrezit de pe el carnea si curgea din rana puroi cu viermi pe stalp spre pamant. Iar el, ca un alt Iov rabdand, punea viermii pe rana, zicand: „Mancati, ceea ce Dumnezeu v-a dat voua!”

e asemenea si pilda cu sluga care nu a deschis stapanului pentru ca venit in miezul noptii si sluga nu l-a recunoscut . Sluga aceea a fost laudata si nu pedepsita .

De aceea este de maxima importanta ca sa studiem acest fenomen, sa revenim la Sf.Scriptura si invataturile Sf Parinti.

„Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema! (Sf. Scriptura)”

Deci ca o concluzie , la tot ce am expus mai sus, este bine ca, crestini ortodocsi sa fim vigilenti si sa luam aminte la sfaturile Sf.Parinti si la Scriptura sa nu ne ratacim si sa mergem spre pierzanie
„Sa stiti ca diavolul se arata in chip de inger, sau in alt chip, sau in chipul lui Hristos, sau in chip de arhanghel, de sfinti, de ierarhi, de cuviosi. El intai te invata bine, pana i te inchini lui. Iar dupa ce te inchini lui, te duce la pierzare.”(parintele Ilie Cleopa)
„Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă Evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o – să fie anatema! (Sf. Scriptura)”

Pentru studiul acestui fenomen:
Carti:

 • Sufletul dupa moarte ( Ieromonah Serafim Rose )
 • Viata dupa moarte – Noi marturisiri cutremuratoare
 • Traditia ortodoxa despre viata de dupa moarte ( Jean Claude-Larchet )

Documentare:

 • Lectii despre Lumina – Prof.Kenneth Ring
 • Viata Dupa Viata – Dr.Raymond Moody
 • Viata Dupa Moarte – documentar Discovery
 • Ziua In Care Am Murit – Documentar BBC

Sursa: Tezaurul-Ortodox

Comentarii
 1. bătăiosu spune:

  Cunosc un preot care a trecut prin moarte clinica, si asa cum spun marturiile adunate in cartile lui Raymond Moody, a intalnit si el Lumina.

  Atentie, Biblia, ca si Sfintii Parinti ne avertizeaza asupra faptului ca „satana poate lua chip de înger luminos”, adica poate devenii o forma, poate purta o masca, adica nu-si poate depasi conditia de fiinta finita, caci el nu poate devenii necuprins, nesfarsit asa cum este Dumnezeu! Daca cititi atent experientele celor care au intalnit duhurile necurate, si care s-au aratat ba ca Arhanghelul Mihail, ba ca Iisus Hristos, de exemplu, vezi vedea ca el nu apare decat ca forma, ori Dumnezeu, Lumina, nu are forma.

  Experienta mistica a unirii cu Dumnezeu, pe care am avut-o in urma cu 8 ani, nu a fost o inselare, o iluzie, ci intalnirea cu Dumnezeu cel Viu. Cum Totul era Lumina, nu putea fi o inselare demonica, din moment ce diavolul poate lua doar forma unui inger de lumina. Asa si in cazul acestui preot care a fost in moarte clinica!

  Atentie, fara trairea credintei, fara experienta razboiului nevazut, doar cu lectura cartilor religioase, nu ajungem departe.

 2. adrian stoia spune:

  Bravo bataiosu,

  Ultima fraza e geniala. Trairea credintei, asta e. Si asta
  ne lipseste noua.
  Ma gandesc amuzat ca poate vor fi cativa „vigilenti” care, ajunsi in Imparatia Cerurilor vor cere un fel de parola pentru a se asigura ca nu sunt inselati.
  Bucuria si linistea nu poate fi imitate de diavol

 3. adrian stoia spune:

  Tot eu: scuzati, „nu POT fi imitate de diavol”
  Vedeti, isi baga dracul coada si in gramatica mea 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s