Inceputul sfarsitului-IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului,s-a impartasit impreuna cu catolicii

Posted: mai 27, 2008 in Ecumenism

COMUNICAT

Duminica, 25 mai 2008, in prezenta Excelentei Sale Mons. Francisco Javier Lozano, Nuntiu Apostolic in Romania, a PS Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj, a zeci de preoti romani si straini, si a mii credinciosi veniti din toata tara, alaturi de invitati speciali dintre care amintim dl. Gheorghe Ciuhandu, primarul Timisorii, si IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, s-a sfintit biserica greco-catolica din Timisoara cu hramul „Sf. Maria – Regina Pacii si a Unitatii„.

Cu aceasta ocazie a avut loc un eveniment extraordinar, si care a onorat intreaga audienta, cu o semnificatie religioasa si istorica cel putin egala cu cea a Revolutiei anti-comuniste pornite de la Timisoara.

Conform martorilor oculari, in cadrul Sfintei Liturghii, la momentul impartasaniei, IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, a plecat din mijlocul credinciosilor si a urcat la altar, unde a cerut permisiunea de a se impartasi. Ca raspuns, Excelenta Sa Mons. Francisco Javier Lozano, Nuntiul Papal in Romania, conform traditiei, i-a dat in mana Inalt Preasfintiei Sale Nicolae Sfantul Trup, dupa care i-a fost inmanat potitul cu Sangele Domnului din care Inalt Preasfintia Sa Nicolae s-a impartasit singur.

Un eveniment similar nu s-a mai intamplat din anul 1700, cand romanii ardeleni au refacut unirea cu Biserica Catolica.

Folosim aceasta ocazie si in calitate de reprezentanti ai Memorandumului ne exprimam bucuria si credinta in bunele intentii si in dragostea frateasca cu care ne-a onorat IPS Nicolae Corneanu.

Iata ca cu aceasta ocazie, din vointa divina, suntem pusi in fata unei deschideri intre cele doua Biserici romanesti surori optinute prin rugaciune si truda din partea credinciosilor greco-catolici, romano-catolici si ortodocsi din Timisoara, care se roaga Maicii Domnului pentru unitatea romanilor. Numele Domnului fie laudat!

Sursa: http://www.greco-catolica.org/

Reclame
Comentarii
 1. U are Dumb spune:

  „dar ce partasie este intre cel credincios si cel necredincios”? Inalt Prea Sfintia ta, Domnul sa va ierte!
  iar catolicii daca vor sa se impartaseasca cu Cinstitul Trup si Scumpul Sange al Domnului nostru Iisus Hristos, sa se lepede de ereziile papistase si apoi sa fie primiti in comuniune! nu asa! NU ASA!
  Maica Domnului nu cred ca era multumita atunci ci dimpotriva! sa va ajute Maica Domnului sa dobanditi luminarea mintii si marturisirea dreptei credinte. luati aminte la cuvintele cuviosului Sofronie Saharov „Trebuie ca Ortodoxia ta sa fie NEPRIHANITA!”.
  Domnul sa va ajute!

 2. Felix spune:

  Aşa suntem noi catolici, cum sunt şi ei ortodocşi. Ortodoxia-confesiune, deşi este implicată în Ortodoxia, ca dreaptă credinţă, nu este nicidecum aceeaşi. Să afirmi că catolicii sunt necredincioşi e o inepţie! Este adevărat, a fost un gest îndrăzneţ, foarte interpretabil, deranjant pentru foarte mulţi cred, însă pentru cei care privesc cu dragoste spre celălalt şi cu o adevărată speranţă în unitate, şi împlinirea dorinţei lui Hristos, „ca toţi să fie una”, nu cred că poate reprezenta acest gest un fapt „neluminat” şi care se pune în contra mărturisirii dreptei credinţe!

 3. Parintele Mihail - Manastirea Antim, Bucuresti spune:

  Un eveniment dureros ca si sfarsitul lumii: de toti asteptat, dar de nimeni dorit… Iata ca cel care tradeaza (vinde) pe oameni dusmanilor Bisericii ajunge sa-L tradeze si pe Hristos. Gestul descalificant al Parintelui Nicolae Corneanu este un exemplu rau pentru noi, credinciosii ortodocsi, care incercam in lumea tulbure de azi, a atator confuzii si sminteli, sa intram in imparatia lui Dumnezeu prin poarta cea stramta (Matei 7, 13) si sa ne ferim de a apuca pe calea larga care duce la pieire şi pe care, din nefericire, mulţi o batatoresc.
  De aceea, sa staruim nu in acuzarea si lapidarea celor pacatosi si apostati, ci sa staruim in rugaciunea, ca si Sfantul Siluan Athonitul, ca Domnul Hristos-Adevarul sa-i lumineze pe toti oamenii sa-L cunoasca si sa-L iubeasca pe Dumnezeu cel Adevarat, lepadand toate minciunile, plasmuirile si otravurile eretice (catolice, monofizite, protestante, neoprotestante de toate nuantele, new-age-iste). Sa ne rugam ca Bunul si Atotputernicul nostru Dumnezeu sa dea si lui si noua vreme de pocainta, de luminare si de marturisire ortodoxa, si sa scoata lucratori la secerisul credintei, preoti si ierarhi buni, traitori ai vietii lui Hristos, jertfelnici si cunoscatori ai tainelor (dogmelor) dumnezeiesti care nu pot fi targuite la nici o masa sau messa ecumenista.

 4. ileana spune:

  In lipsa epiclezei care sfinteste cu Duhul Sfint darurile de Viata Facatoare, nu poate avea loc Taina preschimbarii lor in Trupul si Singele Mintuitorului nostru Iisus Hristos.

  Aceasta Taina este adevarata si completa numai in sinul Bisericii Ortodoxe. Oricare alta secta si erezie se afla inafara Bisericii lui Hristos, iar acolo unde nu e Hristos, nu este Viata.

  Dumnezeu sa apere inimile dreptcredinciosilor Sai, iar pe cei rataciti sa-i readuca la cunoasterea Adevarului Sau.

 5. proortodoxia spune:

  Va multumim parinte Mihail!

 6. george spune:

  pt cei care nu cunosc, inapoi in biblioteci la studiu teologic, ori de ce rang, functie ar fii el, si cine a dat permisiunea de a judeca??? este cineva in Biserica Ortodoxa care da „Permise” pt ceea ce e bine si ADEVARAT???? ca daca da vin sa imi iau si eu un permis pt a putea judeca si a putea masura, si da verdicte dupa aia.

 7. U are Dumb spune:

  sfintii Parinti! ei iti zic!

 8. U are Dumb spune:

  si in plus, tu care zici ca cine da dreptul pt a judeca, tu judeci pe cel care judeca…Domnul cu tine!

 9. Felix spune:

  George are dreptate! Vă invit la cărţi, nici măcar nu ştiţi mesa papistăşească şi vorbiţi de lipsa epiclezei etc. Asta e meteahna românului, vorbeşte numai din auzite, nu pune mâna pe carte, dar deloc, şi se hrăneşte cu tot felul de ideologii obscure ce nu au nici în clin nici în mânecă cu dragostea predicată nouă de Hristos, de Sf. Biserică, Una şi Adevărată, încă de la Sf. Apostoli şi Sf. Părinţi încoace. Îngustime cât se poate şi mai mult decât atât. Vă invit deci cu dragoste să citiţi. Nu ne putem compara noi cu un Nicolae Corneanu, om de o cultură vastă, extraordinară, pe care eu îl asemuiesc lui Pavel, după ce a persecutat pe creştini în perioada comunistă, îl cred convertit şi cu mare părere de rău pentru păcate. Înainte să ne aruncăm cu afirmaţii, în necunoştiinţă de cauză, înainte, mai bine ne apropiem prin lectură şi încercare de înţelegere a celuilalt faţă de tradiţiile apusene. Dau exemplu aici pe ilustrul Ică jr. care cunoaşte de exemplu documentele conciliare latine Vatican II poate mai bine decât mulţi teologi apuseni. Trebuie să înţelegem că tradiţiile cultice nu au fost niciodată aceleaşi în Apus şi Răsărit, nici înainte de Schismă, sunt concepţii diferite de a înţelege unele aspecte teologice. Este impropriu să îi acuzi de lipsa epiclezei când tu nu ai habar de măcar un sfert din conţinutul misei apusene. (Un alt exemplu noi îi hulim pe catolici din cauza purgatoriului, conceptualizat de nimeni altul decât Grigore cel Mare Dialogul, Papa Romei, a cărui Liturghie noi o celebrăm în Postul Mare şi care în Biserica noastră e ridicat la cinstea altarelor. Ne-am obişnuit prea tare să-i catalogăm eretici, fără ca noi să avem habar de adevărata lor credinţă şi fără să deţinem măcar un minim de bagaj de cunoştinţe despre teologia noastră ortodoxă)

 10. Ovidiu spune:

  Sunt de acord cu George şi Felix, cred că mai bine ar trebui să începem să studiem şi să nu vorbim din cele auzite de la alţii,sau citite de pe diferite site-uri…etc. Î.P.S. Nicolae Corneanu a facut un gest creştinesc şi cred că ar fi frumos să fie urmat şi de alţii… Biserica Catolică nu promovează aşa ceva dar eu aş fi de acord, studiind şi încercand cu sinceritate să cauţi ADEVARUL cred că vei ajunge să gandeşti la fel, dar nu citind scrierile care au aparut traduse în română ci în original, aşa cum a spus într-o conferinţă marele nostru teolog D-l Cristian Bădiliţă, cât de mult sa tradus în limba noastră, din patrimoniul cultural pentru a putea să avem noi „romanii” pretenţia să condamnăm pe un om care la viaţa lui destul de onorabilă, a ajuns să cunoască mai multe decat noi care aparet credem că „ştim tot şi defapt nimic”.

 11. proortodoxia spune:

  George,Felix si Ovidiu,va aduc la cunostinta urmatoarele:

  Pr. Ilie Cleopa: „Noi ortodocsii suntem putini dar suntem Biserica intreaga. Noua nu ne lipseste nimic! Noi n-avem ce imprumuta de la protestanti dar nici de la catolici!”

  Tot pr Cleopa ne zice:Nu cumva socotind noi ca iubim pe aproapele, sa ne lasam calcati de cei straini de dreapta credinta in Hristos, care voiesc a ne departa pe noi de la Ortodoxie si a ne impune credinta lor cea strimba si eretica. Iar daca voiesc a ne ataca credinta noastra cea sfânta sau Sfinta Traditie a Bisericii Ortodoxe, atunci trebuie sa o aparam cu toata puterea pina la moarte, dupa cum zice Sfintul Nicodim Aghioritul in Razboiul nevazut. Se cade, asadar, oricarui preot ortodox si oricarui crestin al Bisericii noastre dreptmaritoare, sa fie un bun ostas al lui Hristos cu toata evlavia si cu minie barbateasca si tare sa apere, prin cuvint si prin scris, adevarul dreptei noastre credinte. Nu se cuvine a fi blind acolo unde nu trebuie a te purta cu blindete.Acelasi lucru ne invata si Sfintul Pimen cel Mare, zicind: ”Se cade noua a rabda toate, macar de ne-ar scoate cineva si ochii sau ne-ar taia mina noastra cea dreapta, iar daca cineva voieste a ne departa si a ne desparti pe noi de Dumnezeu, atunci sa ne miniem” (Pateric, Cuvintul 118). si iarasi zice: ”Intiia oara fugi, a doua oara fugi, a treia oara fa-te sabie cu cel ce vrea sa te desparta pe tine de dreapta credinta”. (Indrumari Duhovnicesti pentru vremelnicie si vesnicie – Arhimandrit Cleopa Ilie )
  . Daca-i vedea un copac inflorit pina sus, sau cu roade, si deodata s-ar rupe o ramura si ar cadea jos, mai rodeste aceea? Aceea se usuca si se da in foc. Asa-i cu cei care s-au despartit de Biserica. (Indrumari Duhovnicesti pentru vremelnicie si vesnicie – Arhimandrit Cleopa Ilie )
  Bagati de seama! Vai si amar de cei care s-au despartit de Biserica lui Hristos.Nu exista o mie de Biserici. Una este: Biserica Soborniceasca Ortodoxa in intrega lume! Cei ce s-au despartit de Biserica nu au mintuire. Biserica este stilp si intarire a adevarului! Biserica este trupul lui Hristos, cum zice marele Apostol Pavel, al carui cap este in ceruri. (Indrumari Duhovnicesti pentru vremelnicie si vesnicie – Arhimandrit Cleopa Ilie )

  SFANTUL IOAN GURA DE AUR:”Dacă cineva contraface măcar o mica parte a chipului regelui pe moneda regală,in felul acesta o falsifică;la fel şi in credinţa cea adevarata,acel care va schimba chiar cât de puţin în ea,o va vătăma pe toată.Căci dacă,pe de o parte dogma este răstălmăcită,şi inger de ar fi,să nu-l credeţi.Nimic nu foloseşte viaţa virtuoasa,dacă credinţa nu este sănătoasă.” (sa nu amintesc toate abaterile pe care le-au avut catolicii de la schisma incoace si ereziile in care au cazut)

  SFANTUL MARCU AL EFESULUI
  :Nimenea sa nu stapaneasca in Credinta noastra: nici imparat, nici ierarh, ci numai unul Dumnezeu Care, atat prin Sine cat si prin ucenicii Sai, a predanisit-o noua” (La catolici papa e capul bisericii)

  Chiar un catolic spune
  : „Biserica este una. Această Biserică una si adevărată, păstrătoare a continuitătii vietii eclesiale, adică a unitătii Traditiei, este Ortodoxia. A pretinde că această Biserică una si adevărată nu există pe pământ în stare pură, ci că ea s-ar cuprinde doar partial în felurite “ramuri”, aceasta în-seamnă (…) a nu avea credintă în Biserică si în Capul acesteia, Hristos.” (Placide Deseille – teolog, monah si preot catolic care opteaza pentru Ortodoxie)

  DESPRE DUHUL SFANT
  . Am auzit ca romano-catolicii si protestantii spun ca Sfantul Duh purcede ”si de la Fiul” si chiar au adaugat la Simbolul Credintei aceste cuvinte. Cum sustin ei aceasta? Ei sustin ca atunci cand Mantuitorul zice: ”pe care Eu il voi trimite la Tatal”, arata ca si El il purcede pe Sfantul Duh. Dar noi spunem ca trimiterea este altceva decat purcederea, ca trimiterea Duhului Sfant in lume inca nu se facuse cand vorbea Mantuitorul, pe cand purcederea e din veci. De aceea vorbeste Mantuitorul despre trimiterea Duhului Sfant la viitor. Purcederea adica e vesnica, e mai presus de timp, pe cand trimiterea in lume se face in timp. Purcederea vesnica a Duhului este de la Tatal, trimiterea Lui in lume este de la Fiul. ( Invatatura De Credinta Crestin Ortodoxa – )

  DESPRE DUHUL SFANT Ce mai sustin romano-catolicii cu privire la purcederea Duhului Sfant? Ei mai sustin ca daca Fiul il trimite pe Duhul in lume, aceasta e un semn ca il si purcede din vesnicie, ca numai atunci e trimisa o persoana dumnezeiasca de alta in lume, cand primeste si existenta vesnica de la ea. De pilda Fiul e trimis de Tatal in lume, pentru ca Se si naste vesnic din El. Dar noi le raspundem ca si Duhul Sfant trimite pe Fiul in lume. inseamna, oare, aceasta, ca Fiul Se naste sau e purces si din Duhul? Nicidecum. Astfel Iisus Hristos spune despre Sine: ”Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns a binevesti saracilor; M-a trimis sa vindec pe cei zdrobiti cu inima…” (Luca 4, 18). ( Invatatura De Credinta Crestin Ortodoxa – )

  DESPRE DUHUL SFANT
  Ce spun Sfintii Parinti in privinta purcederii Sf. Duh? Ei spun ca Sf. Duh purecede numai de la Tatal, ca in Sfanta Treime e numai un izvor si pentru Fiul si pentru Sfantul Duh: Tatal. Sf. Atanasie spune: «Sfantul Duh este din Tatal, nu facut, nici plasmuit, nici nascut, ci purces»199. «Dumnezeu si Tatal, zice el, este singur pricinuitor celor doi si nenascut; iar Fiul, din singur Tatal pricinuit si nascut; iar Duhul, din singur Tatal pricinuit si purces, iar prin Fiul in lume trimitandu-Se»200. La randul sau, Sf. Ioan Damaschin spune: «Duhul cel Sfant spunem ca este din Tatal si il numim Duh al Tatalui. Nu spunem ca Duhul este din Fiul, dar il numim Duhul Fiului». Sau: «Fiul si Sfantul Duh sunt din Tatal, dupa cum raza si lumina sunt din soare»201 ( Invatatura De Credinta Crestin Ortodoxa – )

  DESPRE DUHUL SFANT
  Cand au adaugat cei din Apus, in Simbolul Credintei, cuvintele ”si de la Fiul” (Filioque)? Prima data le-a adaugat un Sinod din Spania la 589. Dar la Roma s-au introdus cu mult mai tarziu. La 809 Papa Leon al III-lea, cand i s-a cerut sa se spuna si la Roma Simbolul cu acest adaos, s-a opus si a poruncit sa se scrie Simbolul pe doua table de argint fara acest adaos. Mai tarziu s-au adaugat aceste cuvinte si la Roma, calcandu-se porunca Sinoadelor ecumenice. ( Invatatura De Credinta Crestin Ortodoxa – )

  De asemenea va recomand sa cititi articolul https://proortodoxia.wordpress.com/2008/05/27/scrisoarea-mitropolitului-serafim-al-pireului-catre-episcopul-papist-franciscus-papamanolis/

  Sa luam aminte! Doamne ajuta!

 12. Misail spune:

  Cu toții vă dați cu părerea fără lipsă de obiectivitate, vă întreb însă: cum se poate ca un episcop ortodox să se împărtășească cu tainele săvârșite de un cult obscur și nedefinit în numele papei, care numește pe ortodocși schismatici? Fraților aici nu e vorba de concepte amorfe, acoperite sub preful jegos și lipsit de viață al dezbaterilor istorice, aici e vorba de trăire, de viață, nu de o ideologie aparte. Și încă ceva, e foarte curios cum IPS Nicolae refuză să slujească și să se cuminece la catedrala mitropolitană și este așa dornic de euharistia unui cult lipsit de identitate și definire dogmatică, cultică, canonică și istorică, deci care nu există, decât în pofida unor curtoazii ciudate ale celorlați.

 13. dana spune:

  tentativele astea de buna-intelegere intre reprezentati ai diferitelor culte se intampla de multe ori, nu e prima data… so.. what’s all the fuzz about..
  si daca imi permiteti, consider nejustificate comentariile care sustin segregarea intre culte… consider ca avem foarteee multe de invatat si imprumutat unii de la altii, nici un cult nu detine adevarul suprem, ci el se afla in inima fiecaruia dintre noi.
  E placut sa vezi un om fara prejudecati, felicitari domnului Nicolae Corneanu!

 14. maria spune:

  Am ramas stupefiata de cat de ingusti la minte si la suflet sunt „ortodocsii” astia care au scris aici,indraznind, cu nerusinare, sa-si critice MITROPOLITUL! Se cred nu numai mari crestini si cei mai vajnici aparatori ai ortodoxiei,dar ,prin intoleranta, ura si sovinismul desgustator in care se balacaresc, ca si prin incultura care ii caracterizeaza se distanteaza cu viteza supersonica tocmai de esenta religiei pe care pretind ca o practica. Ca ortodoxa ce sunt ,ma smeresc in fata IPS NICOLAE CORNEANU, care a avut taria sa faca ce trebuie si ii sarut mana cu care a luat Potirul si s-a impartasit.

 15. george spune:

  Hristos e Unul, atat pt Catolici cat si pt Ortdocsi. In istorie mereu cei care au protestat au fost putini si cu timpul s-a adeverit ca detineau una dintre invataturile gresite (vezi despre asta ereziile), si mereu acestia, cei care nu erau in pas cu curentul au fost exclusi. Asadar o intoarcere in biblioteci si la studiu pt a vedea ce zic Sf Parinti si teologi ar fii un beneficiu pt noi toti, iar mai apoi sa incpem sa discutam. Cele cunoscute “din auzite”, nu merg departe… Ecumenismul nu a mers asa departe, inca, dar este un curent care azi il imbratiseaza toate cultele crestine. Tot istoria ne invata ca in orice in lumea asta a fost cate un pioner, care ori a inventat, ori a spart gheta. Un om ca si IPS Nicolae, cred ca a gandit profund gestul, si este un pioner in acest fapt pt romani de orice aparteneta religioasa.
  Asadar un gest de apreciat a IPS Nicolae, si pt cei fanatici … si eretici la fel sustineau anumite chesti si nu au ajuns departe(vezi istoria adevarata, nu deformata)… sa vedem lucururi cu blandetea Duhul Sfant, Spiritul Sfant.

 16. george spune:

  Noroc ca sunt ateu…vad atata ura in asa zisa religie a iubiri…si de la ce va aprindeti atat, de la un gest al unui om care vrea bine si spera in unitate intre oameni …intr voi si cruciatii care au ucis mii de oameni nu e nici o diferenza…noroc ca nu avezi perimis de port arma..ca ati face atentate ca teroristi fundamentali islamici (stiti ca “nu e voie” sa renuntii la islam)….o sa va mantuiti cu atata dragoste de oameni..altceva nu avezi de facut decat sa va dati mari apologeti..in vechime apologeti iti demonstrau virtutele prin fapte si apoi prin cuvainte ….voi sunteti razboinici (influente becaliste),,,nu sunteti departe!

 17. proortodoxia spune:

  In caz ca nu ai observat george tu nu aduci nici un argument la ce spui.eu am adus o lista intreaga.daca alegi sa fii orb,imi pare rau.

 18. george spune:

  proortodoxia, eu ma gandesc ca nu suntem la scoala, iar ceea ce trebuia invatat din dogmatica celor 2 Biserici implicate le condider stiute (gen epicleza, etc.). Problema Filioque a fost, si varamane probabil, atat timp cat nu se va percepe date istorice si contextul lor. nu stau printr-un coment pe un sit sa aduc titluri de lucari istorice sau dogmatice (nu spirituale, ca nu facem teologie spirituala aici, ci vorbim de dogmatica).dar daca doriti „proortodoxia”, aveti adresa mea de mail… putem sa discutam… nu sa purtam polemici.sa vedem ce aport pt crestere puem aduce fiecare dintre noi, pt ca asa vad eu progresul in orice.

 19. Αυρελιανός spune:

  daca e sa ii judeci pe toti, tuturor le gasesti metehne, insa, conform tuturor canoanelor apostolice si a tuturor scrierilor sfintilor Parinti, gestul facut de Inalt Prea Sfintia sa nu se incadreaza in acele gesturi pe care ar trebui sa le faca un „pastor de suflete” insa nu ii reprosez nimic. Ca si om poate este supus greselii. si mi se pare normal ca cineva care este in erezie sa sustina pe cineva care nu este in erezie insa face partasie cu ereticii…e ca si cum arienii sa nu il fi sustinut pe Arie?!
  Orice s’ar zice, „Sfanta Ortodoxie”(Sf.Ioan din Kronstadt)va ramane neprihanita pana in veacul cel din urma chiar daca va fi „reprezentata” si de un singur om.
  Si pana la urma urmei, IPS nu s’a impartasit, pt ca nu a luat Sfintele Taine, eu as sugerea schimbarea titlului articolului (sa nu se faca nicio confundare, ca asa eu am inteles ca sfanta liturghie a fost cea de rit ortodox).
  Si apropo de dragostea asta pe care o tot invoca ecumenistii, si ca „toti sa fie una precum si Eu si Tatal Meu suntem Una” nu este altceva decat sublinierea cuvintelor sfantului Seraphim Rose care ne atrage atentia ca tangalaki nu va veni cu omuciderea in lume, ci prin conceptele astea „fratietate, dragoste, etc”. deci mi se pare ca s’a cam daramat argumentul lui felix. iar george daca e ateu, nu are ce sa comenteze! sa’si exprime punctul de vedere despre lucrurile fara Dumnezeul pe care Il neaga

 20. proortodoxia spune:

  Comentariu preluat de pe http://laurentiudumitru.ro/blog
  Abaterile de la canoane trebuie criticate/sanctionate. Conform logicii tale cele 7 Sinoadele Ecumenice n-ar fi trebuit sa aiba loc, pt ca Sfintii Parinti au criticat si judecat pe eretici. Ce, ei n-ar fi raspuns pentru ce faceau? Dar ce faceau ei de fapt? – Dezbinare! Asta se intampla si acum – sminteala si dezbinare! Criticam? Uite ce spune Pavel lui Tit, de exemplu: “De omul eretic, dupa intaia si a doua mustrare, departeaza-te” (Tit 3, 10). A mustra inseamna a judeca spre indreptare, socotesc eu. Nu stii ca Parintii spun ca si tacerea ni se poate socoti pacat?
  Stii de ce a cazut Constantinopolul? Pentru ca n-au fost nu 5 crestini buni in cetate, ci 5 marturisitori; altfel spus – multi cercetau Biserica, dar se rusinau sau se temeau sa marturiseasca drept, la nevoie. Da, si eu imi doresc sa fie sub calauzirea Domnului! De acum inainte… Hristos a inviat!
  Laurentiu Dumitru

 21. stefan spune:

  HAIDETI SA FIM SERIOSI MAI FRATILOR, BISERICA NOASTRA ORTODOXA ARE LA BAZA CELE 7 SINOADE ECUMENICE SI SCRIERILE SFINTILOR PARINTI.INAINTE DE A FACE AFIRMATII GEN.”LA BLIBIOTECA SA CITESTI”SAU”ORTODOCSI INGUSTI LA MINTE” AS VREA SA VA INTREB PE TOTI: SUNTEM NOI MAI DESTEPTI CA SFINTII PARINTI?SUNTEM NOI MAI LUMINATI CA EI?DETINEM NOI ADEVARUL REVELAT DE LA DUMNEZEU? PUTEM NOI SA NE ASEMANAM SFANTULUI MAXIM MARTURISITORUL SI ALTOR SFINTI CARE AU APARAT CREDINTA CU PRETUL SANGELUI?
  SAU ACESTI SFINTI SI ALE LOR CANOANE SUNT INVECHITE IAR NOI ACUM GANDIM MAI BINE CA EI SI VEDEM LUCRURILE ALTFEL, CA EI SARACII ERAU INVECHITI SI FUNDAMENTALISTI……..

 22. Evagrie spune:

  Fratilor, gestul IPS Nicolae este o optiune personala si nu reprezinta Ortodoxia.Criticand acest gest nu este o divada de fundamentalism ci de marturisire a credintei care este lipsita de ura si lasa loc dragostei. Ortodoxia este religia iubirii dar in Adevar.Sa privim in istoria Crestinismului si sa vedem a cui unelte s-au facut acesti bine intentionati ai ,,ratiunii mincinoase”.Sa iubim pe frati nostri dar sa le atragem atentia cand adevarurile credintei sunt nesocotite.

 23. Ioan spune:

  Scandal

  Ma scandalizez de toti cei care in trecut sau in prezent s-au impartasit cu Trupul si Singele Domnului si apoi s-au imbatat, au injurat, au blestemat, au vorbit de rau impotriva aproapelui, au sarutat si au tradat cu aceeasi gura, cu aceleasi buze atinse de Trupul si Singele lui Cristos. Ma scandalizez de toti acei pastori de suflete care in trecut sau in prezent au predicat impotriva altor credinciosi considerati de ei eretici sau schismatici. Ma scandalizez de toti acei oameni care au scris si au semnat acte de diviziune intre crestini. Ma scandalizez de toti acei crestini care au predicat „razboaie sfinte”, asa cum ma scandalizez de orice forma de fanatism religios, etnic, cultural, etc. Ma scandalizez de toti acei crestini care se ignora reciproc, sau care vor neaparat ca lumea intreaga sa intre in biserica, in confesiunea lor, si care pretind ca detin monopolul adevarului. Ma scandalizez de toti acei crestini slabi in credinta, oportunisti, avari, farisei, clerici sau mireni, nu conteaza… Ma scandalizez si ma tem de toti acei crestini care proclama sus si tare adevarul lor si ignora faptul ca Dumnezeu plinge din cauza diviziunilor pe care in continuare le creaza crestinii intre dinsii, din cauza uitarii poruncii iubirii pentru toti oamenii. Ma scandalizez de faptul ca atitia clerici traiesc in bogatie, uitind ca au promis ca vor fi saraci ca Isus care nu a avut unde sa-si plece capul. Ma scandalizez de episcopul Pimen al Sucevei care vrea padurile Bucovinei! Ma scandalizez de toate palatele episcopale, mitropolitane, patriarhale, iar milioane de crestini si alti oameni ca si noi, chiar daca nu sunt crestini, traiesc in gunoaie. Ma scandalizez de faptul ca acum atitia conservatori se scandalizeaza de gestul mitropolitului Corneanu. Cu siguranta ca ei se roaga, postesc, il invoca de nenumarate ori pe Dumnezeu… dar oare, cu adevarat fac ei vointa lui Dumnezeu care este in ceruri? Permiteti-mi sa ma indoiesc…, mai mult, mai grav.. ma scandalizez.

 24. proortodoxia spune:

  Te scandalizezi sau protestezi(protestant)? 🙂

 25. stefan spune:

  Scandalizeaza-te cine nu te lasa. stii bancul cu jidandul, E problema ta, nu a noastra……

 26. Αυρελιανός spune:

  Draga frate Ioan, permite’mi sa’ti aduc aminte ca firea omeneasca este pacatoasa prin sine, si ca tu care te scandalizezi esti la fel de pacatos ca mine ca altul ca oricare om! oricum, exista Un Domn, O credinta Un Botez, dupa cuvintele Duhului Sfant scrise de sf ap. Pavel. iar Domnul a zis „Eu sunt Calea, Adevarul si Viata” deci Adevarul este la cei care Il cunosc pe Dumnezeu „in Duh si in Adevar”. nu are niciun sens polemizarea pe tema „unde este adevarul”…nu de alta, dar se stie :D…
  insa iar si iar trebuie subliniat ” caci ce partasie este intre credincios si necredincios(a.k.a. eretic, n.n.)?”. nu trebuie sa ne jucam cu credinta, nu facem sincretism religios si gata! si pana la urma urmei, daca Domnul plange precum ai zis pentru dezbinari, atunci cei care s’au dezbinat sa se intoarca, nu crezi? de exemplu, protestantii sunt cei care au protestat si s’au rupt de Biserica nu Biserica s’a rupt de ei!
  poate iti da de gandit, si nu te mai scandalizezi 😛

 27. proortodoxia spune:

  Sfintele Canoane zic:
  Canonul 10: Osîndirea comuniunii cu cei afurisiti:
  Dacã cineva s-ar ruga, chiar în casã, împreunã cu cel afurisit (scos din comuniune, acela sã se afuriseascã.
  Canonul 45. Oprirea comuniunii cu ereticii
  Episcopul sau presbiterul sau diaconul, dacã numai s-a rugat împreunã cu ereticii, sã se afuriseascã, iar dacã le-a perms acestora sã sãvîrseascã ceva ca clerici (sã sãvîrseascã cele sfinte), sã se cateriseascã.
  ·Canonul 46. Tainele ereticilor nu sunt taine.
  Poruncim sã se cateriseascã episcopul sau presbiterul care au primit (ca valid) botezul ori jertfa (euharistia) ereticilor. Cãci ce fel de împãrtãsire are Hristos cu Veliar? Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul? (II Cor.6,15)

 28. Αυρελιανός spune:

  Amin!

 29. Cristian spune:

  Sa-i fie rusine…isi vinde sufletul unor interese…vai de capul lui.

 30. Felix spune:

  Αυρελιανός, proortodoxia

  Voi faceţi ca protestanţii şi neoprotestanţii, invocaţi canoane şi versete şi le scoateţi din context. Toată Scriptura şi Tradiţia Sf. noştri Părinţi trebuie interpretate ca un tot unitar. Hristos a spus: „Daca nu urasti pe tatal tau si pe mama ta, pe sotia ta si copiii tai, pe fratii si surorile tale, ba chiar VIATA TA, nu poti fi ucenicul Meu.”. Oare vroia sa spună să fi un duşman al vieţii, să devii sinucigaş?
  Nu e asa. Aşa e şi cu canoanele respective. Acele canoane erau scrise împotriva ERETICILOR. Ori Biserica Catolică nu e Biserică eretică. Biserica Ortodoxă o recunoaşte ca „Biserică soră, în curs de regăsire”, îi recunoaşte TOATE TAINELE, inclusiv Euharistia, îi recunoaşte succesiunea apostolică. Nu este permisă CONCELEBRAREA, pentru că Euharistia însemnând unitate, ar fi o minciună. În caz extrem, dacă nu aveţi posibilitatea să mergeţi să vă împărtăşiţi la un preot Ortodox, nu vă împărtăşiţi la un Catolic? (că IPS Nicolae nu se afla într-o situaţie extreme, asta este o altă poveste). Dacă nu v-aţi împărtăşi într-un asemenea caz în pericol de moarte, şi aţi muri neîmpărtăşit şi fără a primi Sf. Maslu, eu cred că ar fi un mai mare păcat. Că unele voci absolut neavizate susţin că sunt eretici catolicii, asta e altceva, dar Biserica Ortodoxă susţine că nu. Cei ce dau dovadă de fundamentalism se situează prin afirmaţiile lor în afara Bisericii Ortodoxe. Mitropolitului Corneanu nu i se pot imputa greşeli împotriva acelor canoane pentru că Mitropolitul Corneanu face parte din Biserica Ortodoxă Română, pt. care catolicii nu sunt consideraţi eretici, şi nu dintr-o facţiune religios-talibană.

 31. Dan Iancu spune:

  ce departe sunteti de Iisus…

 32. proortodoxia spune:

  Felix.Se pare ca tu ai propria ideologie.Iti spun doar ca e gresit absolut tot ce zici.Argumentele nu-si au sensul.
  Biserica Ortodoxa nu pretinde nici pe departe ca fiind sora cu B.C.De unde ai scos ideile astea numai tu stii.Eu am vb numai din Canoane si Sf Parinti,tu de unde ai vb? Nu pretind raspuns.
  Doamne ajuta!

 33. Αυρελιανός spune:

  “Biserică soră, în curs de regăsire” e prea tare exprimarea =))…toate tainele zici? mai intai pune’ti intrebarea daca insasi biserica catolica recunoaste Cununia ca taina!
  „unele voci absolut neavizate susţin că sunt eretici catolicii” e adevarat…unele voci precum Parintele Dr Dumitru Staniloae…sa nu mai zic de sfintii toti…Sf Iustin Popovici, sf Paisie Velicicovski, Sf Cosma Etolianul, Sf Ignatie Briancianinov, Sf Fotie cel Mare, sf Marcu Evghenicul, ai o lista intreaga la adresa http://eresulcatolic.50webs.com/pecumenism.html foloseste’o cu incredere 😉
  nu s’a mentionat nicaieri ca catolicii sunt talibani…ci doar au greseli in materie de credinta! atat…
  si bineinteles ca Sfintii Parinti trebuie priviti ca un tot unitar, pentru ca in Acelasi Duh Sfant au propovaduit credinta, uita’te pe site’ul respectiv(de mai sus) sa vezi ce unitate in marturisire au!

 34. …Dumnezeu sa ne dea discernamant, ca sa putem sa ramanem in Adevar…
  … Dumnezeu sa ne invete sa nu judecam…
  cel ce nu se stie vinovat, sa arunce cu piatra…

 35. Αυρελιανός spune:

  ai dreptate Bogdane…numai ca nu am dat niciun verdict…ci pur si simplu am adus niste argumente…nu ale mele…ci ale Sfintilor Parinti :-??

 36. un om simplu si atat spune:

  bata-v-ar agheasma mare sa va bata! faceti si voi ceva util umanitatii: rugati-va in tacere, nestiuti de nimeni! ca de turuit prostii si sminteli vaz ca sunteti buni!

 37. Felix spune:

  proortodoxia

  Susţineţi că Biserica Ortodoxă nu recunoaşte Euharistia ca taină validă a Bisericii Catolice?

 38. un om simplu si atat spune:

  eu unul sustin ca aici sunt mai multi farisei pe pixel patrat decat ar putea un monitor duce! hai ca va las in plata Domnului!

 39. un om simplu si atat spune:

  a! sa nu uit! aruncati-va un ochi in partea dreapta a paginii, jos! la citatul din Filocalia! ca tot va vaz docti in citate! ca poate va trec fumurile de sinod ecumenic ce va apucarati sa il faceti!

 40. proortodoxia spune:

  Sf Nichita Stithatul, ucenicul Sf Simeon Noul Teolog, a călcat azima romano-catolicilor în picioare.

 41. proortodoxia spune:

  Ei nu slujesc cu paine dospita, ci cu azime, ca evreii.
  Au substantialitatea. La sfintirea Sfintelor Daruri, catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfantului Duh, cum facem noi la Sfanta Epicleza. Ei zic ca Darurile se sfintesc singure, cand se zice : Luati, mancati … si celelalte. Nu au rugaciunea de pogorare a Duhului Sfant, peste Daruri.

 42. Αυρελιανός spune:

  omule simplu…ce ti se pare ca tinde mai spre judecata ? sa aduci argumente sau sa dai indicatii? mie imi pare a doua…asa ca…numele „om simplu” nu e inconformitate cu faptele…asta e noi suntem pacatosi…

 43. Αυρελιανός spune:

  plus ca argumentele asta nu le’am nascocit noi acuma!

 44. Αυρελιανός spune:

  Din Viata Sf Marturisitor Nasaudean Mc Atanasie Todoran din Bichigiu „Nu peste mult timp i-a murit feciorul. Neexistând un preot ortodox în sat, bătrânul Todoran s-a opus împărtăşirii acestuia cu azimă catolică şi l-a îngropat după ritul ortodox, străbun.”

 45. vali spune:

  Atunci cand se vorbeste de doctrina si invatatura Bisericii Ortodoxe, ar fi bine sa ascultam pe cei care cunosc, caci altfel cadem in erezie. EREZIA inseamna INCALCAREA CANOANELOR BISERICESTI.Ceea ce a facut acest inalt Ierarh,incalcand canoanele Bisericii Ortodoxe,inseamna lepadare de credinta sau mai precis EREZIE.Asta spune invatatura bisericii…….

 46. zorro spune:

  Ce facem cu Sfintii Parinti care s-au jertfit pentru apararea ortodoxiei.Sf.Paisie Velicikowski care ia afurisit ca si inaintasii lui dealtfel.

 47. un pacatos spune:

  Vai tie Romanie, tara condusa de tradatori, oameni cu creiere spalate de toti, vai tie popor care uiti de inaintasii tai, vai voua tuturor ce nu sapati in izvoarele credintei, vai ca aveti atatea surse si nu credeti, vai noua. Imi plange inima stiind ca suntem si vom calcati de slugile satanei.Nu vedem ca totul e teatru iar noi chemati sa asistam si aplaudam… uitati-va cum a aplaudat Mihai Viteazul, Sfintii Brancoveni, Sfantul Stefan „dragostea strainilor” fata de acest popor. Sunt un pacatos, cel mai mare dar nu un eretic nu un lepadat de Hristos. Uitati-va la inaintasii vostri: la Eminescu, la Codreanu si altii care au vazut LUCRAREA de pe acest pamant. uitati-va la filmele s.f de acum 20 de ani si veti vedea tehnologia care o avem astazi. Uitati-va azi la filmele S.F si veti vedea ce va asteapta maine. Holywoodul va acomodeaza cu ideea doar.
  Iar la timisoara Masoneria conduce de mult. Dar Sf. Iosif e inca acolo si sfarsitul lui Arie e aproape!Rugati-va pentru pocainta mea!
  Amin

 48. MunteanUK spune:

  si eu sunt de acord cu ‘pacatosul’ de mai sus, caci chiar si culcati la pamant de pacate, dar stand in calea cea dreapta, tot mai avem nadejde de mantuire!

  dar de iesim din credinta cea adevarata, oricate virtuti am dobandi (de la diavol, ca odata ce ne-a luat sufletele nu-l mai costa nimic sa ne ‘impodobeasca’ cu toate virtutile, nu?), Raiul nu l-om vedea vreodata. nu zic ca suntem ‘gata mantuiti’, nu zici nici ca ‘toti papistasii ajung in iad’, caci doar Domnul stie cand si cum poate duce orice suflet la mantuire, dar eu VREAU sa stau in credinta ortodoxa, asa ‘intoleranta’, ‘ingusta’, cum o ponegresc ecumenistii!

 49. zorro are perfecta dreptate in tot ce spune in legatura cu Timisoara,din pacate,in Timisoara se comit abuzuri de tot felul de catre reprezentantii ‘de frunte”ai bisericii ortodoxe!
  Se iau biserici care nu le apartin,se schimba preotii buni cu altii corupti,aci,vorba cronicarului”pestele de la cap se-mpute”
  Poate ca ar trebui ca si presa sa mai ia atitudine si sa faca niste anchete adevarate,mai ales,acum,dupa ce a vazut toata tara cine si cum conduce biserica Banatului!

 50. victor spune:

  si daca totusi,se poate face si dreptate si iubire in acelasi timp,e rau?
  Eu cred ca multi dintre cei care scriu aici,nu inteleg bine despe ce e vorba si nu realizeaza ca si prelatii pot gres,oare ei nu sunt ispititi de cel rau?si in acest caz e bine sa lasam totul al voia intamplarii?hai sa fim,seriosi,Dumnezeu nu are nevoie de manechine ci de oameni care gandind,stiu sa aleaga binele !
  deci,eu zic ca s-o mai lasam cu ciobanasul mioritic si sa mai trecem si la fapte,adica ce e rau,chiar si printre oamenii clerului,sa fie dat la o parte !oare padurea nu-si da la o parte uscaturile?chiar suntem orbi toti ortodocsii?

 51. Dan spune:

  Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte la pozitia noastra duhovniceasca, sa nu judecam ca sa nu cadem si noi in greseli mai mari!Azi a gresit Mitropolitul Nicolae Corneanu,maine sa ne gandim ca si noi putem cadea, iata unde duce lipsa de rugaciune, iar ca el a cazut este si vina noastra, ca ortodocsi, ca n-am avut o pozitie intocmai duhovniceasca si sa ne rugam pt el sa nu fie caterisit, ci sa ii dea Dumnezeu pocainta.
  Daca mana ta cea dreapta te sminteste, spune Mantuitorul, scoate-o si leapada-o de la tine, ca mai bine este sa intri in imparatia cerurilor fara o mana si stiti continuarea.
  Curaj fratilor, rugati-va ca nu va rugati degeaba spune cuviosul parinte Papacioc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s