Asociatia ROST cere masuri ferme in cazul IPS Nicolae si al initiatorilor de „sindicate preotesti”

Posted: mai 29, 2008 in Lumea Ortodoxiei

Astazi(29.05.2008), am trimis presei doua comunicate in care Asociatia ROST isi exprima pozitia fata de cele doua recente tulburari din Biserica Ortodoxa Romana: impartasirea IPS Nicolae Corneanu cu greco-catolicii si infiintarea unor „sindicate preotesti”.

Asociatia ROST face apel la PF Patriarh Daniel si la Sf. Sinod sa cerceteze grabnic aceste cazuri si sa ia masuri ferme in conformitate cu Invatatura noastra de credinta, Dogmele si Sfintele Canoane.
Mai jos, redau documentele integral.

Asociaţia ROST: Comunicat referitor la împărtăşirea ÎPS Nicolae cu greco-catolicii

Asociaţia ROST îşi exprimă public consternarea provocată de gestul Mitropolitului ortodox Nicolae Corneanu de a se împărtăşi împreună cu reprezentanţii cultului greco-catolic în ziua de duminică, 25 mai 2008, cu ocazia slujbei de sfinţire a unei biserici greco-catolice din Timişoara, în prezenţa Nunţiului Apostolic în Romania şi a Episcopului greco-catolic de Lugoj.
Asociaţia ROST crede că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au datoria de a cerceta imediat fapta ÎPS Mitropolit Nicolae Corneanu şi de a dispune o soluţie în conformitate cu Sfintele Canoanele şi cu Învăţătura de credinţă a Bisericii noastre.
Împărtăşirea împreună cu cei care slujesc culte şi biserici care s-au rupt pe parcursul istoriei din Biserica Ortodoxă reprezintă o gravă încălcare a Sfintelor Canoane, iar consecinţele pot fi cu atât mai nocive cu cât o astfel de cădere din credinţă vine din partea unui ierarh al Bisericii. Canonul 46 ne învaţă: “Poruncim să se caterisească episcopul sau presbiterul care au primit (ca valid) botezul ori jertfa (euharistia) ereticilor. Căci ce fel de împărtăşire (înţelegere) are Hristos cu Veliar?” Sfântul Teodor Studitul, vorbind despre împărtăşirea cu ereticii ne învaţă asemenea: „Aşadar, după cum dumnezeiasca pâine cu care se împărtăşesc ortodocşii îi face pe toţi cei ce se împărtăşesc de ea un singur trup, tot aşa şi pâinea ereticească îi face părtaşi unii cu alţii pe cei ce se împărtăşesc cu ea şi îi înfăţişează un singur trup potrivnic lui Hristos. E limpede că paharul ereticesc şi pâinea ereticească sunt impărtăşire de potrivnicul”
Asociaţia ROST socoteşte că, într-o lume afectată grav de o profundă criză morală şi materială, dialogul între cei care mărturisesc într-o formă sau alta credinţa în Dumnezeu reprezintă o cale prin care aceştia pot contribui la alinarea suferinţei semenilor noştri. Dialogul creştinilor ortodocşi cu membri altor culte şi biserici care utilizează cuvântul „creştin” în denumirea lor nu poate însă continua cu preţul cedărilor de la Învăţătura de credinţă, Dogmele şi Canoanele Bisericii Ortodoxe.
În contextul actual în care Biserica noastră este afectată de acţiuni schismatice venite din partea unor preoţi şi de gesturi eretice comise de ierarhi ortodocşi, este necesar să ne reamintim cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Dacă cineva contraface măcar o mica parte a chipului regelui pe moneda regală, în felul acesta o falsifică; la fel şi în credinţa cea adevarată, acela care va schimba chiar cât de puţin în ea, o va vătăma pe toată. Căci dacă, pe de o parte dogma este răstălmăcită, şi inger de ar fi, să nu-l credeţi. Nimic nu foloseşte viaţa virtuoasa, dacă credinţa nu este sănătoasă.”
Considerând că gestul ÎPS Nicolae Corneanu se înscrie într-un context mai larg, Asociaţia ROST face apel la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a clarifica relaţia Bisericii noastre cu Biserica Romano-catolică şi cu organizaţiile ecumeniste de tipul Consiliului Mondial al Bisericilor sau Conferinţei Bisericilor Europene, în duhul iubirii de Dumnezeu şi de semeni şi în respect profund faţă de Învăţătura de credinţă a Bisericii Ortodoxe. O atare lămurire va fi de folos atât pentru evitarea pe viitor a unor gesturi precum cel al Mitropolitului Nicolae Corneanu, cât şi pentru dezvoltarea dialogului cu alte culte şi biserici creştine astfel încât căderea de la credinţa creştin-ortodoxă să nu mai fie încurajată.

HRISTOS A ÎNVIAT!

Consiliul Director al Asociaţiei ROST

Asociaţia ROST: Apel privind „sindicatele preoţeşti”

Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Olteniei şi Mitropolit ales al Moldovei

Înaltpreasfinţiţilor şi Preasfinţiţilor membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Membrii Asociaţiei ROST au luat act cu îngrijorare de acţiunile schismatice şi eretice comise de unii preoţi din cuprinsul Mitropoliei Olteniei, Mitropoliei Moldovei şi Arhiepiscopiei Bucureştilor, care încearcă organizarea unor structuri paralele Bisericii Ortodoxe Române, prin înfiinţarea de aşa-zise „sindicate preoţeşti”. Există, fără îndoială, nemulţumiri justificate în rândul preoţilor, ca şi anumite erori şi excese la nivelul administraţiei bisericeşti. Revista ROST, pe care o patronăm, a atras atenţia, la momentul cuvenit, asupra unor astfel de cazuri. Însă, preoţii nu sunt proletari în sutană şi nu pot trata relaţia cu ierarhia bisericească din postura angajat-angajator.
De aceea, apreciem că anumite stări de lucruri reale din cadrul administraţiei bisericeşti şi necunoaşterea de către anumite instanţe de judecată a cadrului legal de funcţionare a cultelor din România au fost utilizate în mod fariseic de către preoţii iniţiatori ai sindicatelor pentru a provoca tulburare în Biserică, în dorinţa ascunsă de a rezolva de fapt interese personale care nu au vreo legătură cu mărturisirea învăţăturii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, sfânta slujire la care sunt chemaţi preoţii Bisericii Ortodoxe Române.

Considerăm că demersul acestor preoţi este subordonat unui scop străin de duhul creştinismului ortodox, anume acela de a distruge unitatea Bisericii lui Hristos de pe pământurile României. Prin faptele lor, preoţii iniţiatori de structuri sindicale au ieşit din comuniunea întru Hristos în care trăiesc şi slujesc credincioşii, clerul şi ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, şi au provocat schismă şi erezie. Canonul 31 de osândire a schismei ne arată că singura reacţie posibilă într-o astfel de situaţie este caterisirea celui vinovat ca iubitor de stăpânire şi urzupator. Refuzând să se supună ierarhului lor, aceşti preoţi încalcă şi porunca ascultării consfinţită prin Canonul 39 despre ascultarea clerului de episcopi. Nu în ultimul rând, preoţii „sindicalişti” şi-au încălcat jurământul de credinţă şi ascultare făcut în faţa lui Dumnezeu, a Bisericii şi a ierarhului în momentul în care au primit Taina Preoţiei.

Membrii Asociaţiei ROST vă adresează apelul de a aplica urgent şi fără ezitare asupra acestor preoţi Sfintele Canoane şi legiuirile Bisericii Ortodoxe Române în integralitatea lor şi până la ultima lor consecinţă, astfel încât să fie înlăturată cât mai curând această gravă pricină de sminteală pentru credincioşii noştri.
Membrii Asociaţiei ROST îşi mărturisesc credinţa în Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică şi îl roagă pe Dumnezeu să ocrotească Biserica neamului românesc de ispitele şi răutăţile acestor timpuri de sfârşit de istorie.

Nadejdea noastră este Tatăl, scăparea noastră este Fiul, acoperământul nostru este
Duhul Sfânt, Treime Sfântă, Slavă Ţie! HRISTOS A ÎNVIAT!

Consiliul Director al Asociaţiei ROST

Sursa:http://www.rostonline.org/blog/claudiu/

Comentarii
  1. EinStein spune:

    Biserica Ortodoxa Romana a raspuns oficial la aceste intrebari.

    Pentru cine este interesat poate sa citeasca aici:
    http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri/index.html

    Link direct la prima problema aici:
    http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri/2008/127.html
    … in net raspunsul este notat ca fiind publicat la data de 27 mai 2008 !!!!

    Link direct la a doua problema aici:
    http://www.patriarhia.ro/Site/Stiri/2008/124.html

Lasă un comentariu