Scrisoare deschisa a Parintelui Iustin Pârvu catre Patriarh

Posted: iunie 4, 2008 in Ecumenism, Lumea Ortodoxiei, Sfinti Parinti

În atenţia Preafericitului Părinte Daniel – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Preafericite Părinte Patriarh,

Cu fiască supunere dar şi cu adâncă îndurerare vă adresez această scrisoare eu, nevrednicul şi cel mai mic între slujitorii celei Una, Sfântă, Sobornicească şi Apostolească Biserică.
Un fapt cutremurător a zguduit şi a derutat întreaga ortodoxie românească. Faţa ortodoxiei s-a pătat astăzi ruşinos, printr-un fapt unic în ultimii trei sute de ani de dăinuire a Sfintei noastre Biserici, prin gestul neortodox al fratelui nostru de suferinţă, Înalt Preasfinţia Sa Mitropolitul Nicolae Corneanu. Şi dacă actul necanonic al uniaţiei din Transilvania de acum trei secole a îndurerat ortodoxia, acum şi mai mult, din moment ce atunci poporul nostru suferea greaua asuprire străină, iar acum – nesiliţi de nimeni – ne facem părtaşi ereziei papistaşe.
Preafericirea Voastră, nu sunt eu în măsură şi nu îndrăznesc să reamintesc unui întâistătător al Bisericii sfintele canoane şi predania sfintei noastre Biserici Ortodoxe. Le cunoaşteţi şi vi le însuşiţi, de asemenea, prea-bine. Însă mă mustră cuvintele ferme ale marelui între sfinţii şi patriarhii noştri, Sfântul Ioan Gură de Aur, luminătorul a toată lumea, când spune „Să nu fim părtaşi faptelor necurate ale întunericului, ci mai degrabă, mustraţi-le pe faţă” – şi nu pot să tac, văzând cum un înalt mitropolit al nostru, vechi de zile şi cu atâta experienţă, se împărtăşeşte cu cei ce au apostat de la dreapta credinţă. Aici, după cum bine-ştiţi, se încalcă grav canonul 46 apostolic, care spune clar: „Episcopul, sau prezbiterul, ereticesc botez primind, sau jertfă, a se caterisi poruncim. Că ce conglăsuire este lui Hristos cu Veliar? Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul?” De asemenea, canonul 45, care spune: „Episcopul, sau prezbiterul, sau diaconul, împreună cu ereticii rugându-se, să se afurisească numai; Iar de au dat lor voie ca unor clerici a lucra ceva, să se caterisească”. Dar nu numai atât. Se ştie că uniatismul şi, prin urmare greco-catolicismul, a fost nu numai un atentat asupra purităţii sfintei noastre ortodoxii, ci a fost un atentat şi asupra fiinţei şi unităţii neamului românesc. Un astfel de gest al unui mitropolit ortodox nu face decât să reînvie această neagră pagină din istoria poporului nostru.
Poporul nostru, de-a lungul istoriei, a ştiut să convieţuiască paşnic cu toate religiile lumii, însă nu a acceptat niciodată ştirbirea propriei credinţe. Noi am nădăjduit că acest dialog ecumenic, pe care Biserica noastră îl poartă de la o vreme încoace, să fie rodnic, paşnic şi fără apostazii. Dar iată care sunt roadele lui acum. Acest gest nu face decât să ducă la scindare şi nicidecum la o unitate întemeiată în adevărul Sfinţilor Părinţi.
Dureros, Preafericirea voastră, foarte dureros. În istoria Bisericii noastre au mai fost căderi ale clerului nostru, cum s-a întâmplat în perioada uniaţiei, când 80% din preoţi au acceptat compromisul, lepădându-şi sfânta lor credinţă. Să nu creăm ca şi atunci sminteală în rândul credincioşilor noştri.
Preafericirea voastră, acum când neamul nostru este din nou ameninţat cu destrămarea, când Transilvania este atât de râvnită de cei răuvoitori şi răucredincioşi, când peste ortodoxia noastră au năvălit fel şi fel de obiceiuri păgâne, cum ar fi homosexualitatea, avorturile, când sfintele icoane nu mai au loc în clasele copiilor noştri, vă rugăm, pentru sângele atâtor mucenici şi martiri ai neamului nostru, vărsat pentru apărarea credinţei şi a acestui neam, să luaţi atitudinea necesară, în conformitate cu canoanele şi predania Sfinţilor noştri Părinţi, ca acest episcop să fie pedepsit cu caterisirea, spre pocăinţa şi îndreptarea sa şi spre lauda sfintei noastre Biserici. În puterea Sinodului pe care îl păstoriţi stă să nu lase să se sfărâme unitatea Bisericii noastre.
De aceea vă rog, Preafericirea Voastră, să supuneţi atenţiei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române această problemă în cadrul discuţiilor ce vor avea loc în prima şedinţă a Sfântului Sinod. Nu lăsaţi ca turma să se destrame şi mânia lui Dumnezeu să vină asupra acestui neam.

Cu plecăciune şi adânc respect,
Protos. Iustin Pârvu
1 iunie 2008
Prăznuirea Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful

Prea Fericirii Sale, Daniel,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi preşedintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Sa semnam si noi Lista de sustineri la Scrisoarea Deschisa catre Sf. Sinod a Pr Justin Parvu

Comentarii
 1. Alin spune:

  fratilor . Iisus a venit pentru cei bolnavi, i-a mustrat pe farisei cu traditia si credinta lor ca legea mantuieste sufletul. Ce vad eu personal in toata scrisoarea asta si nu numai, in majoritatea ortodocsismului este ca se pune baza enorm de mult pe „sfanta” traditie, pe obiceiuri, si prea putin pe ADEVAR. Religia ingusteaza omul, Dumnezeu a dat porunci pentru a ne face bine ,nu a ne baga intr-o cutie si sa devenim rai, sa aruncam cu pietre unii in altii.De ce invatati poporul sa nu citeasca Bibia? Adevarul ne va face slobozi, mai bine tipariti carticele de rugaciunele, faceti si voi un ban si indoctrinati norodul.Omul sa nu mai stie sa se roage Lui Dumnezeu numa cu o carticica?Iisus se inchina la icoane?Singurul mijlocitor intre omenire si Dumnezeu Tatal este Iisus Hristos, Imparatul. Prin jertfa Lui avem cale libera la Tatal.Perdeaua din templu s-a rupt!De ce nu vine lumea la biserica?S-au saturat de inalt pres sfintii , si cuvinte ascunse, titluri auto impuse.Reveniti la Biserica Primara din Faptele Apostolilor cap 2:42-47 .Nu era fuga dupa functii,dupa sefie.
  Ma rog ca Dumnezeu sa aiba mila de noi toti,sa ne rugam pentru cei pusi in dregatorii, si ei sa se lase calauziti de Duhul Sfant, nu de teologie umana.

  Pacea Invierii Hristosului sa fie peste Romania!

  R: Alin nu confunda actiunile personale cu Adevarul Bisericii.
  Admin ProOrtodoxia

 2. ilie spune:

  Din pacate suntem atat de ”caldicei”,neavand focul ravnei de a marturisi adevarul. Ar fi buna o asfel de initiativa de strangere a semnaturilor la nivelul fiecarei Eparhii, dar…cu care preoti? Cu cei care se tem ca Episcopul lor sa nu-i cateriseasca? Sf. Parinti spun ca o astfel de caterisire nu are valoare. Dar cred ca aici nu e vorba de frica ci de prea putina credinta. Chiar daca s-ar semna in nr. mare cred ca la nivel inalt e atata nesimtire incat nu se ia in considerare o asfel de petitie.Au ei interese mult mai ascunse care in final vor duce la o lancezeala in credinta-scopul ecumenismului-dar totusi Sfanta noastra Ortodoxie va iesi biruitoare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s