Mitropolitul Bartolomeu Anania dezlănţuie lupta pentru identitate

Posted: august 6, 2008 in Lumea Ortodoxiei
Etichete:, , , , ,

In ziua praznicului pentru Adormirea Maicii Domnului, Mitropolitul Bartolomeu Anania a dezlantuit o campanie de critici virulente impotriva stricaciunilor sistematice ale Naturii, societatii si omului roman ; predica inaltului ierarh – care ilustreaza hotarator ideea ca Romania pana ieri tacuta incepe sa vorbeasca si nu doarme , asa cum i-ar placea Stapanirii iresponsabile – constituie adevarate cuvinte de invatatura adresate in vremuri grele de catre Pastor catre turma sa. Sa-l ascultam si noi:

„Oare ce interese are Romania sa stea pe un munte de aur si argint care sta acolo de la inceputul Pamantului si poate sta la fel pana la sfarsitul lumii? Un bulgare de aur care nu putrezeste, nu cere de mancare, nu cere impozit. Oare nu ne gandim la poporul acesta care ar putea trece prin vremuri de restriste? Ne-ar strica o rezerva de aur si argint care sta cuminte si este proprietatea noastra, nu a altora? Vrem sa o instrainam pentru cativa bani? Iata o ratiune de bun-simt si de interes national pentru pastrarea acestei zone”„Dumnezeu a lasat omului Pamantul ca sa-l stapaneasca, dar nu l-a lasat ca sa-si bata joc de el. E posibil ca poporul sa implore puterea sa nu vanda un bun national, iar puterea sa se faca iar ca nu aude?”
„Poluarea nu este doar a apei, aerului şi pământului . Există şi o poluare a spiritului şi care se petrece în vremea noastră. Este o degradare a simţului moral în societatea noastră. Devenim un popor de sălbatici şi de nesimţiţi. Există medii care încurajează pornografia, vulgaritatea, violenţa, iar printre agenţii cei mai puternici ai acestei poluări spirituale se numără şi televiziunea”,
,,Există un cod nescris al bunei-cuviinţe – să nu vorbeşti ceea ce poate să-l facă să sufere pe aproapele tău, un cuvânt murdar, o înjurătură. Iar unul dintre agenţii cei mai puternici ai acestor formulări este televiziunea. Să nu credeţi că am ceva împotriva televiziunii. Am şi eu televizor acasă, am şi telefon, am şi calculator pe care lucrez zilnic. Nu sunt împotriva modernizării. Obiectul este neutru din punct de vedere moral. Un cuţit nu este nici bun, nici rău. Valoarea morală i-o dă cel care îl foloseşte”
,,Este o tehnică diabolică, specială şi bine studiată prin care nu mai faci deosebirea dintre informaţie şi asimilaţie. Rolul mass-media este de a informa corect. Primeşti informaţ ia, iei act de ea şi o pui deoparte. Există emisiuni care ţi se infiltrează în conştiinţă încât să nu mai faci deosebire între informaţia pură şi ceea ce asimilezi fără să ştii. Aici mi se pare că este primejdia”.

Mai multe despre Neamul Romanesc

Reclame
Comentarii
 1. Sorin Constantin spune:

  Bine spune părintele Bartolomeu Anania,are mare dreptate. Multă lume ştie că e corect dar puţini îndrăznesc să recunoască, din păcate.

 2. Andrei spune:

  Avem nevoie de crestini si ierarhi curajosi care sa scoata la suprafata raul ce sta ascuns si roade ca un vierme, daca nu o facem noi, altii care nu vor binele bisericii, ne vor arata cu degetul si biserica va suferi.

 3. sofia i spune:

  din pacate exista poluare pe toate liniile ,spirituala ,fonica ,video,a naturii,si cred ca trebuie inceput cu eliminarea poluarii spirituale ,ca sa putem continua a curaticu celelalte linii de poluare

 4. Pr Florian spune:

  Daca macar jumatate dintre Ierarhii BOR ar fi ca Mitropolitul Bartolomeu , ortodoxismul romanesc nu ar fi fost asa de decazut.
  (ecumenism, vrajitorie preoteasca, taxe pentru ceea ce preotii au primit in dar)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s