Incalzirea globala inlocuita cu racirea globala

Posted: septembrie 12, 2008 in Politic, Stiinta si Religie
Etichete:,

Luna august a acestui an nu a înregistrat nici o pată solară, aducând activitatea solară la un minim istoric.

Soarele a atins un record istoric, pentru ultimii 100 de ani: o lună întreagă fără să se înregistreze nici măcar o pată solară.

Evenimentul este foarte important pentru meteorologi care cred acum că activitatea magnetică a soarelui – care determină numărul de pete solare – este un factor de influență pentru clima de pe Pământ.

Conform datelor de la Centru de Date a Influențelor Solare (SIDC), ultima oară când un asemenea eveniment s-a petrecut a fost în Iunie 1913. Petele solare sunt urmărite începând cu anul 1749.

Când soarele este activ, nu este neobișnuit să se înregistreze 100 sau mai mult de pete solare într-o lună. La fiecare 11 ani, activitatea soarelui scade până aproape de zero. În mod normal, petele solare se reîntorc repede de îndată ce un nou ciclu începe.

Dar, acest an, ce corespunde cu începutul ciclului solar cu numărul 24, a fost extraordinar de lung și liniștit, cu primele 7 luni înregistrând doar câte 3 pete solare. August a urmat neînregistrând vreo pata solară. Scăderea surprinzătoare din ultimul an a sfidat predicțiile și a luat prin surprindere aproape toți astronomii.

În 2005, o echipă de astronomi de la Observatorul Național Solar (NSO) din Tucson a încercat să publice o lucrare în jurnalul Science. Ei au prezis că în 10 ani, petele solare vor dispărea complet, estimare făcută observând schimbările spectroscopice și magnetice ale soarelui. La momentul respectiv, Soarele era foarte activ. Mulți dintre colegi au luat în derâdere predicțiile lor.

Jurnalul Science a respins publicarea predicției ca fiind prea controversată.

Autorul principal al lucrării, William Livingston, a ziarului DailyTech că, în timp ce refuzul a fost justificat la timpul respectiv, datele recente confirma această teorie. El a spus că se va bucura „discret” dacă predicțiile lui se vor adeveri.

Dar, noi ceilalți ne vom bucura de asta? În ultimii 100 de ani 3 mai astfel de evenimente, minimele Dalton, Maunder și Sporer, au condus la o răcire rapidă. Una dintre ele a fost atât de lungă încât a fost denumită o „mini eră glaciară”. Pentru o societate ce depinde de agricultură, răcirea cauzează mai mult rău decât încălzirea. Producția agricolă scade întru-cât scade și sezonul când culturile pot crește.

Meteorologistul Anthony Watts, cel care conduce site-ul de auditare a datelor legate de climă, a spus către DailyTech că numărul de pete solare sunt un indicator că soarele „doarme”. Efectul petelor solare asupra TDI (iradianța totală a soarelui) este neglijabilă, dar reducerea magnetosferei solare afectează formarea de nori pe Pământ, care în schimb modulează clima.

Această teorie a fost inițial propusă de fizicianul Henrik Svensmark, care a publica o serie de lucrări științifice asupra acestui subiect. Anul trecut experimentul lui Svensmark denumit „SKY” a dorit să demonstreze că razele cosmice – care sunt blocate parțial de câmpul magnetic al soarelui ce protejează Pământul – măresc formarea de numărul clustere moleculare ce conduc la formarea de nori. Svensmark, care rece a publica o carte asupra teoriei lui, spune că această relație este un factor mult mai important în schimbarea climatică decât gazele cu efect de seră.

Fizicianul solar Ilya Usoskin de la Univeristatea Oulu, din Finlanda, a declarat către DailyTech că această corelație dintre razele cosmice și nori de pe Pământ este mult mai complexă decât „mai multe raze echivalează cu mai mulți nori”. Usoskin, ce a remarcat faptul că soarele a fost mai activ începând cu anul 1940 decât a fost vreodata în ultimii 11 secole (ultimii 1100 de ani), spune că efectele sunt mai importante la anumite latitudini și altitudini ce controlează clima. El spune că această relație trebuie studiată mai mult pentru ca să putem a o înțelege mai bine.

Alți cercetători au propus și efecte solare asupra altor procese terestre, în afară de formarea de nor. Ciclul soarelui are un efect puternic asupra iradierii în anumite lungimi de undă, cum ar fi ultravioletele, ce afectează producția de ozon. Producția naturală de izotopi, precum C-14 este legată, de asemenea, de activitatea solară. Efectele per ansamblu asupra climei sunt foarte puțin înțelese.

Ce este sigur, cu toate aceste, e faptul că au existat înainte ere glaciare. Și nici un om de știință, chiar și cel mai sceptic, este pregătit să spună că nu se va întâmpla din nou.

După publicarea acestui articol, centrul NOAA a schimbat puțin datele astfel încât luna August (ziua de 21) să înregistreze totuși o mică pată solară. Alte centre de observare, precum cel de la Observatorul de pe muntele Wilson, încă raportează o lună fără pete solare. Așadar, depinde pe cine întrebi, luna August este un record pentru un secol întreg sau pentru ultimii 50 de ani.

Activitatea solară a scăzut în ultimul deceniu. Acest grafic prezintă numărul de pete solare de-alungul ultimelor 10 ani.

Activitatea geomagnetică a soarelui din ultimile 2 decenii. Scăderea recentă corespunde cu redurecerea petelor solare.

Un grafic cu activitatea solară din ultimii 400 de ani de unde se poate observa activitatea ridicată a soarelui din secolul 20.

Sursa: http://www.infocon.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s