Miscarea Focolarelor si PS Sofronie al Oradiei

Posted: septembrie 19, 2008 in Ecumenism, Lumea Ortodoxiei
Etichete:, , ,

Site-un oficial al Patriarhiei romane,anunta in data de 16.09.2008 cum ca PS Sofrnie al Oradiei,nimeni altul decat „rugatorul” cu catolicii si iertat de Sinodul BOR la adunarea din Iulie,va lua parte la o adunare ecumenica numita „Miscarea Focolarelor”,care are loc zilele astea a Beirut, în Liban.

Iata intregul anunt preluat de pe site-ul patriarhiei: „Ediţia din acest an a Congresului Ecumenic al Episcopilor prieteni ai Mişcării Focolarelor va debuta mâine, 17 septembrie, la Beirut, în Liban. La manifestarea care va avea loc în perioada 17-22 septembrie va participa din partea Bisericii Ortodoxe Române Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcop al Oradiei.

În programul participanţilor la Congresul Ecumenic al Episcopilor prieteni ai Mişcării Focolarelor mai sunt prevăzute atât întâlniri cu liderii spirituali din Beirut cât şi cu personalităţi bisericeşti şi civile din Damasc, Siria.”

Mişcarea Focolarelor, întemeiată de Chiara Lubich, este o mişcare care promovează o unitate supraeclezială şi adogmatică între creştini.

Miscarea Focolarelor este o organizatie romano-catolica, al carei nume vine din limba italiana – focolare inseamna caminul casei -, care militeaza pentru apropierea intre crestini, desfasurandu-si activitatea in 182 de tari. Miscarea, in care activeaza peste cinci milioane de voluntari, a fost fondata in urma cu 62 de ani, Biserica Romano-Catolica numind-o Opera Preasfintei Fecioare Maria.

Cunoscutul teolog ortodox,Danion Vasile,scrie pe blogul sau:

Există creştini care văd în dialogul ecumenist o tentativă de mărturisire a învăţăturii Bisericii Ortodoxe în faţa heterodocşilor însetaţi de adevăr. Activitatea Mişcării Focolarelor arată însă că adunările ecumeniste promovează un creştinism apostat.Iată o mărturie oficială, preluată de pe http://www.radiovaticana.org, site care, aşa cum se prezintă, este „Vocea papei şi a Bisericii (catolice – n.n.) în dialog cu lumea”: „În aceste întâlniri, episcopii au obiceiul să «reînnoiască între ei, în fiecare an, ceea ce numesc Pactul de Unitate, prin care fiecare episcop promite fratelui său episcop să fie gata să-şi dea viaţa pentru el, iubind Biserica celuilalt ca pe a sa proprie». «Această nouă concepţie, după imaginea idealului primelor comunităţi creştine – notează aceiaşi episcopii libanezi – este purtătoarea unei mari speranţe pentru unitatea creştinilor dar şi pentru prietenia între popoare» (sursă: focolare.org)”

Promisiunea de a iubi celelalte aşa-zise Biserici ca pe propria Biserică e o erezie… Şi asta pentru că nu există decât o singură Biserică adevărată, cea ortodoxă, iar celelalte sunt eretice. Părintele Dumitru Stăniloae a spus clar: „Biserica Romano‑Catolică şi Bi­serica Ortodoxă nu sunt Biserici surori. Nu există decât un singur Trup, adică o singură Biserică. Deci, noţiunea de Biserici surori este im­proprie”. Este improprie pentru că este străină învăţăturii Sfinţilor Părinţi, rezumată de Sfântul Fo­tie cel Mare, patriarhul Constantinopolului: „există doar o singură Biserică a lui Hristos, apos­tolească şi sobornicească. Nu mai multe, nici măcar două. Iar ce­le­lalte sunt sinagogi ale celor ce viclenesc şi sinod al răz­vrătiţilor”.

Cum poate un episcop ortodox să iubească o Biserică mincinoasă? Orice ierarh ortodox, înainte de a fi hirotonit, trebuie să facă următoarea mărturisire de credinţă: „Mărturisesc că voi păstra şi voi urma cu sfinţenie, până la suflarea mea cea mai de pe urmă, toate canoanele celor şapte Sinoade Ecumenice şi ale celor loca­le şi învăţăturile de Dumnezeu purtătorilor Părinţi şi tradiţiile Sfintei Biserici ortodo­xe…”. Dar înainte de a mărturisi acestea, episcopul spune: „Tu­turor ereticilor anatema! Tuturor ereticilor anatema!”. Cum va putea deci un episcop ortodox să iubească Biserica catolică – care prin erezia Filioque răstoarnă învăţătura despre Sfânta Treime a celui de-al doilea Sinod ecumenic? Sau cum ar putea să iubească grupările protestante şi neoprotestante, în care este hulit cultul icoanelor, ca pe propria Biserică?

Da, Evanghelia ne cere să îi iubim pe toţi, fie că sunt ortodocşi, catolici, protestanţi, musulmani, evrei sau budişti. Dar tot Evanghelia ne cere să mărturisim Adevărul şi numai Adevărul, pentru că Adevărul este Hristos. Hristosul mărturisit la adunările ecumeniste– cum este cea organizată de Mişcarea Focolarelor – nu este Hristosul Bisericii. Nu este Hristosul mărturisit de Sfinţii Părinţi. Este Hristosul mincinos pentru a cărui cinstire trebuie să iubeşti la fel de mult Biserica cea adevărată şi bisericile mincinoase

Dupa evenimentele in care a fost implicat PS Sofronie,acesta inca este in gratiile Bisericii Ortodoxe Romane si trimis la congrese ecumenice sa „marturiseasca” credinta Ortodoxa.Dacă Sinodul B.O.R. ar fi considerat că Mişcarea Focolarelor are nevoie de o mărturie ortodoxă autentică, ar fi trimis un delegat asupra căruia să nu planeze suspiciuni.

Alte stiri legate de Miscarea Focolarelor:

Papa felicită noua conducere a Mişcării Focolare

[28-07-2008]

După ce ieri s-a rugat cu credincioşii rugăciunea Angelus, Papa Benedict al XVI-lea a adresat câteva cuvinte participanţilor la adunarea generală a Mişcării Focolare, care au ales-o ca preşedinte pe Maria Voce, fostă colaboratoare a defunctei Chiara Lubich, iar ca vice-preşedinte pe Giancarlo Faletti.
‘Exprimându-mi bucuria pentru alegerea noilor lideri’, a spus Papa, ‘vă încurajez pe voi toţi, dragi fraţi şi surori, să continuaţi cu bucurie şi cu curaj pe drumul moştenirii spirituale a Chiarei Lubich, după cum se stabileşte în statutele voastre, crescând comuniunea în familii, în comunităţi şi în societate.’ Sfântul Părinte s-a adresat apoi oamenilor aflaţi acum în concediu, exprimându-şi speranţa că ‘vor petrece zile de linişte şi de benefică relaxare fizică şi spirituală. Nu uit însă de cei care nu se pot bucura de vacanţă: mă gândesc la cei bolnavi din spitale sau de acasă, la prizonieri, la bătrâni, la cei singuri şi la toţi cei care îşi petrec vara în căldura oraşului. Fiecăruia îi transmit apropierea mea şi pomenirea în rugăciune.’

Sursa: www.Catholica.ro

Catholica.ro – A murit fondatoarea Mişcării Focolare

Între acestea, Mişcarea Focolarelor este printre primele şi printre cele mai mari. Dar totul a început de la o mică sămânţă: o tânără din Trento (nordul „In ultimul secol au luat fiinţă multe mişcări creştine care dau un impuls de viaţă nouă şi tânără Bisericii şi societăţii. Între acestea, Mişcarea Focolarelor este printre primele şi printre cele mai mari. Dar totul a început de la o mică sămânţă: o tânără din Trento (nordul Italiei), Chiara Lubich, a fost fulgerată de o descoperire în timp ce se dezlănţuia Cel de-al Doilea Război Mondial: Dumnezeu este iubire şi iubirea este singurul lucru pentru care se merită să trăieşti. Împreună cu câteva colege, a început să citească cu ochi noi Evanghelia şi să pună în practică toate cuvintele lui Isus. La scurt timp s-a născut o comunitate cu persoane de toate vârstele, care trăiau Evanghelia împărtăşind bucurii şi dureri, bunuri şi nevoi. Voiau doar să fie creştini. Dar treptat s-a înţeles că la temelie era un dar deosebit al Duhului Sfânt, care îi învăţa o spiritualitate centrată pe unitate, o cale de unire cu Dumnezeu care trece prin aproapele, o iubire care are forma lui Cristos cel înviat şi abandonat şi care izvorăşte din Cristos. Oamenii din Trento le-au dat numele de focolare, adică locul în casă care încălzeşte şi dă lumină. O astfel de iubire este contagioasă: aşa s-a răspândit şi mişcarea, mai întâi în Italia, apoi în toată Europa, iar din 1958 şi în alte continente.

Nu doar catolicii fac parte din această mişcare, ci şi creştini din alte biserici; sunt chiar şi credincioşi din alte religii şi persoane cu convingeri care nu sunt religioase, care – păstrându-şi credinţa şi neamestecând nimic – se inspiră din acest ideal al unităţii. Mişcarea a fost aprobată de Sfântul Scaun, mai întâi în anii `60, iar în forma sa de astăzi spre anii `90. Colaborarea cu ierarhia catolică, dar şi cu responsabilii din alte Biserici, a fost mereu unul din punctele importante, pentru a putea sluji Bisericii în totalitatea sa. În particular însă este o vocaţie pentru reînnoirea societăţii în spirit creştin; mişcarea realizează aceasta prin lucrul cu tinerii, cu familiile, în diferitele sectoare ale societăţii”. (Pasaje dintr-un articol apărut în „Lumina Creştinului”, august 2004).

www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=15498

Catholica.ro – Mişcarea Focolară este lăudată de Papa pentru …

Chiara Lubich, fondatoarea Miscarii Focolare Papa Ioan Paul al II-lea i-a înmânat personal Chiarei Lubich, fondatoare a Mişcării Focolare, o scrisoare în
www.catholica.ro/stiri/show.asp?id=4497 – 50k –

Congresul Ecumenic al Episcopilor prieteni ai Mişcării Focolarelor …

16 Sept 2008 Ediţia din acest an a Congresului Ecumenic al Episcopilor prieteni ai Mişcării Focolarelor va debuta mâine, 17 septembrie, la Beirut,
www.basilica.ro/ro/stiri/congresul_ecumenic_al_episcopilor_prieteni_ai_ miscarii_focolarelor_17_22_septembrie… – 35k –

Mişcarea Focolarelor lansează proiectul propriei universităţi „Sophia”

Mişcarea Focolarelor lansează proiectul propriei universităţi „Sophia” înfiinţat de Chiara Lubich – fondatoarea Mişcării Focolarelor – şi promovat de un
www.vaticanradio.org/rom/Articolo.asp?c=181655 – 22k –

Reclame
Comentarii
 1. DanutM spune:

  Ce trist mi se pare, domnilor, ca oameni ca dvs., care pretind a trai in ascultare de Hristos, nu pot suporta ideea ca un ierarh crestin sa participe la intilnirea unei alte confesiuni.
  Pe cind ne anuntati despre infiintarea unei armate pentru lichidarea tuturor celor care nu gindesc ca dvs.
  Poate mai corect ar fi sa va numiti site-ul neo-legiunea.

  R: In primul rand aici se marturiseste dreapta credinta,fara compromisuri si fara gratieri,indiferent despre cine e vorba.
  PS Sofronie este cunoscut pentru incalcarea canoanelor bisericesti si pentru relatia s-a frateasca pe care o are cu catolicii.
  Daca la adunare era trimis alt ierarh,cum ar fi Bartolomeu Anania,atunci era mare lucru si placut lui Dumnezeu,caci era trimis un marturisitor al dreptei credinte,nu un fals crestin cum s-a dovedit a fi Sofronie.
  Pentru cei „toleranti” ca dumneavoastra e normal sa aveti aceste idei,dar Dumnezeu e unul,Biserica e una,o spune Scriptura,o spun Marii nostri Sfinti,o stim toti cei ce incercam sa fim crestini nu doar cu numele.

 2. […] multe detalii gasiti pe ProOrtodoxia si Apologeticum. Eu ma opresc aici, iar cu privire la aceasta miscare nu pot zice decat “Nu […]

 3. sceptik spune:

  Ce trist Domnule Manastireanu ca va veti pierde sufletul si va veti alatura celor din iad, pe care Dumnezeu l-a pregatit gunoaielor speciei umane!

 4. Nelu spune:

  Să nu ne amăgim fraților! E bine cunoscut tuturor (celor ce au ochi de văzut) caracterul universal (cu orice preț) al religiei catolice. In schimb ortodoxia s-a remarcat de-a lungul celor doua milenii ce creștinism prin mărturisirea autentică a dreptei credințe. În timp ce catolicii își doresc un număr cât mai mare de credincioși, ortodoxia pune accentul pe calitatea credinței și desăvârșirea credincioșilor. Dacă suntem obiectivi și vrem sa ne convingem de acest lucru, să ne întoarcem în timp și vom găsii foarte multe dovezi. Amintesc doar câteva: moaștele sfântului Nicolae se află la Roma dar nu izvorăsc mir decât la liturghia ortodoxă, lucru probat de mai multe ori, în secolul al XIII-lea in timpul unei cruciade „binecuvântate” de papa Orban al VI-lea asupra imperiului bizantin li s-a impus și preoților ortodocși din sfântul munte Athos renunțarea la ortodoxie și trecerea sub ascultarea papei. Marea majoritate au murit dând mărturia cea bună și ca dovadă li s-au păstrat trupurile neputrezite și bine mirositoare. Dar au fost și câțiva care au slujit împreună cu catolicii, de asemenea ca dovadă li s-au păstrat trupurile neputrezite,doar că ale acestora erau hidoase le creștea părul și unghiile și cei care se apropiau de ele se îndrăceau. Iar mai recente sunt crimele înfăptuite de unguri asupra românilor din Transilvania. Un caz ar fi cel din data de 14 septembrie 1940 in satul Ip când au fost omorâți 157 do persoane: bătrâni, tineri,copii, chiar și femei gravide. E adevărat că în ultimul caz a fost vorba de teritoriul Transilvaniei dar rămâne evident caracterul catolic manifestat de și maghiari la fiecare ocazie. Se duce un război nedeclarat împotriva ortodoxiei Române și ortodoxiei in general(a se vedea și pătimirea sârbilor) din mai multe direcții si sub mai multe aspecte. Și cei ce ne păstoresc sunt primii care se leapădă de adevăr și ne abandonează. Fraților, noi nu avem conducător pe papă, noi ortodocșii îl avem cap al Bisericii Sale pe Hristos în cer, iar pe vlădicii noștri îi vom asculta atâta timp cât rămân intru adevăr, căci credința trebuie păstrată chiar cu prețul neascultării. Să fiți încredințați că pe hărțile celor ce „veghează” la înfăptuirea globalizării, zonele cu probleme nu sunt țările musulmane ci cele ortodoxe. Iar rezistența noastră se va concretiza prin dobândirea Harului Domnului nostru Iisus Hristos și pomenirea sfinților care s-au săvârșit. De aceea să o lăsăm mai moale cu informarea de la televizor și educarea din filme căci se desăvârșește în lume taina fărădelegii. Spun sfinții Părinți că la a doua venire a Domnului vor fi răpiți în văzduh cei din urmă drept-măritori creștini de prin peșteri și crăpăturile pământului, atât va fi de urât numele Domnului. Ereticii s-ar speria teribil de ce va fii, dar noi ortodocșii nu trebuie să ne speriem. Să nu ne temem de diavol, mai degrabă să ne temem de păcat, caci păcatul ne face să pierdem puterea de a ne lupta cu diavolul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s