SAHARNA-Paradisul din bratele Nistrene

Posted: octombrie 15, 2008 in Lumea Ortodoxiei
Etichete:, , ,

Rezervatia naturala Saharna se afla pe inaltimaea nistreana intro zona de atractie turistica foarte populara. Doua riulete mici – Saharna (10km) si Stohnaia (6km) intretaie partea de est a podisului, formind astfel un amfiteatru natural masiv. Aceste riusoare in cursul sau inferiorau creat canioane de o rara frumusete, adincimea lor ajunge la 160m, iar in unele locuri si 175m, si o multime de cascade si lacuri mici. riuletul Saharna formeaza 22 de cascade, din care cele mai mari se afla la ultima cotitura a riuletului spre est. Cea mai mare cascada care are denumirea „Groapa Tiganului” are o inaltime de 4,5 m si o adincime de 10m.
Aceste locuri pitoresti au fost pe parcursul istoriei tot timpul populate. In sec.VIII -VI i.e.n. aici se aflau triburile geto-dace. Urmele activitatii lor in aceste locuri sint intilnite practic in orice loc prielnic pentru trai. in virful unui deal au fost descoperite ramasitele unei cetati geto-dace. In prezent in acest loc este ridicat un mo nument in cinstea vitejilor nostri stramosi.
Tot la Saharna se afla o manastire, care dateaza din secolul XVII (manahizmul incepinduse in locurile date, mult mai devreme, dovada fiind Manastirea sapata in stanca, care dateaza din secolul VII e.n.). Perioada dintre secolul XII si XVII si anume viata care au duso calugarii este amintita foarte putin in arhiva. datorita faptului ca schitul (Manastirea sapata in stanca) devine neincapator pentru multimea de calugari ce se adunase, staretul hotaraste sa construiasca o manastire mai mare, lucrul in care este ajutat de Sfinta Fecioara Maria, care in descoperire ii indica locul binecuvintat pentru constructia manastirii, la anul 1776, cind se si incepe constructia Manastirii Sfintei Treimi, care s-a construit timp de doua secole, ca mai apoi, din reaua voire a oamenilor sa se distruga in cea mai mare parte si sa fie inchisa in 1969.

Insa din mila lui Dumnezeu si cu ajutorul unor oameni de buna credinta, in 1991, dupa trei decenii de ascundere a adevarului, lumina biruie intunericul si manastirea se redeschide. Desigur, a fost greu sa o reinviem din riuni, dar nea reusit. Astazi Manastirea functioneaza, avind ca personal 20 de persoane (barbati), conducatorul manastirii fiind Arhimandritul Adrian Baciul. Slujbele manastiresti se petrec de trei ori pe zi: dimineata 5:00 – 8:00, la ameaza 12:30 – 13:00, si seara 17:00 – 19:30.
Pina la 1971 la Saharna se extragea piatra pentru constructii, de aceea si pina astazi se pot vedea minele parasite care alcatuiesc galerii adinci in interiorul stincii. Aceste galerii se intind citiva kilometri si gauresc stinca dintro parte in alta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s