Sprijin in cazul Tanacu

Posted: octombrie 16, 2008 in Lumea Ortodoxiei
Etichete:, , ,

monahul Filotheu Balan
de la Manastirea Petru-Voda

M-am îngrozit citind ziarele românesti care relateaza despre cazul parintelui Daniil de la Tanacu. „Criminalul cu barba rosie” trebuie sa moara, striga la unison toata presa. „Rastigneste-l”, striga presa. Si daca el a fost acuzat de practici medievale, acuzatorii lui traiesc în plina antichitate, asta e limpede.

Ce a facut parintele Daniil? A primit în manastirea sa de maici o sora declarata ca avînd serioase probleme psihice. A facut bine? Daca el a crezut ca o poate ajuta punînd multa dragoste si atentie si luptînd cu armele Bisericii (rugaciunea si postul) împotriva bolii ei, atunci Dumnezeu sigur ca nu a trecut cu vederea fapta sa. Învatatura Sfintilor Parinti spune ca traind înconjurat de oameni cu multa dragoste si facînd ascultare, chiar daca esti bolnav mintal, boala se poate vindeca, într-o mai mare sau mai mica masura. Si, cu adevarat, a primi în obstea ta, în familia ta, un asemenea caz este dovada de barbatie (unii vor zice mîndrie draceasca, dar as întreba un asemenea om mîndru cît poate sa rabde lînga un bolnav psihic; va zic de pe acum: nici macar o zi; e nevoie de multa smerenie si dragoste ca sa rabzi neputintele acestor oameni pe care de multe ori familia îi leapada prin spitatele de psihiatrie). Eu cred ca fapta parintelui a fost dupa Evanghelie (care spune clar: „Pe cel ce vine catre Mine nu-l voi scoate afara” (Ioan 6:37).

Aspectul 2: ce competenta are un medic pentru a face diferenta între un schizofrenic si un îndracit? Raspunsul: nici una. Si iarasi nu înteleg de ce credem un medic care pune un diagnostic (si cît de priceputi sînt ei la diagnostice se vede din faptul ca alearga lumea pe la 3-4 spitale ca sa afle ce boli are) este crezut pe cuvînt, iar un duhovnic care se lupta cu duhurile cele rele zi de zi este catalogat drept nebun? Din cîte am auzit, parintele Daniil era duhovnic de ceva ani, iar cît de bun duhovnic este s-ar putea vedea si din faptul ca obstea sa numara aproape 25 de suflete (cel putin asa am citit în ziare). Sa fie limpede tuturor: nimeni nu vine la manastire pentru ca nu are ce face acasa si nimeni nu se da pe mîna unuia care nu are habar de duhovnicie. Am auzit, cu mult înainte de scandal, ca îl cauta lumea din zona Vasluiului pentru spovedanie, si ca parintele ar fi scos multi atei si multe suflete pierdute în noaptea patimilor si le-ar fi adus la Hristos. Mie mi-e limpede ca parintele Daniil face parte dintre generatia de duhovnici tineri foarte cautati de lumea de azi pentru priceperea lor în ale duhovniciei. Si daca parerea lui a fost ca Irina nu e nebuna cu capul (si cum ar fi putut sa fie nebuna o fata care a lucrat ca baby-sitter în Germania? S-ar presupune ca trebuia sa aiba capacitatea de a vorbi o limba straina si ca avea suficienta dragoste ca sa stea cu copiii altora, ceea ce ma face sa cred ca diagnosticul medical a fost o minciuna), ci ca s-a îndracit, atunci ar fi trebuit crezut pe cuvînt.

Sora Irina a început sa aiba crize. Sa zicem ca presa si medicii sai au dreptate, iar crizele erau de schizofrenie si nu de îndracire. Dar cum te apuca crizele tocmai cînd se fac slujbe în biserica si ti se citesc rugaciuni? Mi-a fost dat sa vad doua cazuri de schizofrenie pîna acum si va pot spune ca oamenii aceia nu reactionau deloc la slujbe si nu intrau în criza cînd erau în biserica si li se citeau rugaciuni. Mai mult, nu se linisteau aproape deloc prin citirea molitfelor, ci doar dupa ce-si luau pastilele. Iarasi, din ceea ce am citit în presa, înteleg ca dupa ce i se citeau rugaciuni sora Irina îsi revenea. Si atunci nu îi vom da dreptate parintelui Daniil o data mai mult?

Am fost la multe Sfinte Masluri în multe manastiri si am vazut multe cazuri de îndraciti (îndracirea nu se poate cataloga cu mijloacele medicinei care neaga existenta sufletului). Pe multi i-am tinut cu mîna mea si i-am imobilizat în vremea Maslului. Am vazut limpede ce putere ne-omeneasca au diavolii cînd un îndracit intra în criza. Am vazut jumatate de biserica golindu-se în jurul unei fete care a fost trîntita si a început sa scoata sunete înfioratoare. Va rog sa ma credeti ca duhurile cele rele raspîndesc o senzatie de teama, o frica ce îti intra în oase si te trimite departe de cel posedat. Putini sînt cei care dau dovada de barbatie la un Maslu cînd e vorba de a imobiliza un îndracit.

A fost un caz în care atîta putere avea diavolul în fiinta ce o tineam încît eram 4 insi si cu greu, cu toata puterea noastra, abia puteam sa o tinem la podea. Un om nu poate sa aiba asemenea putere, nu. Si aici vine cazul Tanacu: puteau maicile sa tina o îndracita cînd avea crize? Nicidecum. Trebuia legata. A fost legata cu funii, de mîini si de picioare, dar s-a dovedit ca nu e de ajuns, pentru ca era înca cu neputinta de stapînit. Si atunci au imobilizat-o. Presa spune ca au imobilizat-o pe o cruce. Eu nu stiu daca a fost asa, dar cînd am citit despre caz am zis: ce idee buna! Stiu, aici veti spune despre mine ca sînt nebun, retrograd, fanatic, etc, dar eu nu am de spus decît „Crucea Ta, Doamne, arma împotriva diavolului ne-ai dat-o noua”, asa cum cînta Biserica de la Hristos încoace. Asa ca nu pot sa spun decît ca, singurul pericol pe care îl vad este de a batjocori Crucea lui Hristos prin legarea unui îndracit pe ea. Dar cum nu pentru a batjocori Crucea a fost legata saraca fata, ci pentru a se însanatosi, cred ca Dumnezeu nu ma va bate pentru ca m-am bucurat de ideea de a o lega pe cruce si nici pe cei care au facut-o nu îi va osîndi. Dar pîna acum nu am aflat din presa daca a fost o cruce sau au fost niste scînduri, nu am vazut nici o fotografie. I-au pus calus în gura? Numai cei ce au vazut îndraciti la slujbe pot spune ce tulburare pot face acestia. Iar daca vrei sa faci o slujba în tihna, cel mai bine e sa îl scoti afara. Dar si ei, îndracitii, au mult folos din prezenta la slujba. Avem cazul de la Sihastria, din 1992, cînd o fata, Maria, care avea multime mare de draci, s-a tamaduit dupa 7 Sfinte Masluri si 9 Sfinte Liturghii.

Parintele Daniil era singurul slujitor la manastirea Tanacu. Pravila Bisericii spune ca preotul nu poate face singur Sfîntul Maslu, ci este nevoie de doi preoti, cel putin. În situatii de mare necesitate preotul singur poate face Sfîntul Maslu, Taina pe care Biserica o are pentru însanatosirea tuturor celor bolnavi, trupeste sau sufleteste. Asa încît ceea ce i-a ramas parintelui de facut era doar citirea rugaciunilor din Molitfelnic. Si pentru însanatosirea celor bîntuiti si stapîniti de duhuri necurate avem în molitfelnic mai multe rugaciuni, între care cele mai puternice sînt cele ale Sfîntului Ioan Gura de Aur si mai ales cele ale Sfîntului Vasilie cel Mare. Toti preotii pot sa citeasca aceste rugaciuni, ori de cîte ori li se cere. Parerea unui reprezentant al Patriarhiei ca Molitfele (Rugaciunile) Sfîntului Vasilie se citesc o data pe an, de 1 ianuarie, este cea mai mare minciuna posibila, de vreme ce în Molitfelnic scrie clar ca sînt pentru alungarea duhurilor necurate si tamaduirea bolilor. A, ca este obligatoriu (dupa tipic) sa se citeasca Molitfele de 1 ianuarie, acesta e un alt aspect. Deci nimic spectaculos în faptul ca un preot citeste Molitfele. Ba chiar laudabil, pentru ca arata ca îi pasa de durerea sufletelor crestinilor. Si nimic spectaculos în citirea Molitfelor, pentru ca îndrazneala cea mare a unui preot, care îl ridica în cinste mai mult decît orice împarat si stapînitor al lumii, este savîrsirea Sfintei Liturghii, adica aducerea pe Sfînta Masa a Facatorului si Ziditorului tuturor celor vazute si nevazute, adica a lui Hristos Dumnezeul nostru. Caci cu Dumnezeu ne împartasim în Sfînta Împartasanie. Si daca am îndrazneala de a savîrsi Dumnezeiasca Liturghie, nu am îndrazneala de a citi niste rugaciuni de alungare a dracilor?

Ceea ce într-adevar trebuie stiut este ca ura diavolului împotriva celor ce citesc Molitfele este foarte mare. Si orice citire a Molitfelor fara un pic de pregatire duhovniceasca se lasa cu mari ispite. Acesta este motivul pentru care majoritatea preotilor se tem sa citeasca Molitfele Sfîntului Vasilie cel Mare. Teama! Deci s-ar cuveni sa ne uitam cu atentie la cei ce citesc Molitfele, pentru ca acestia pot fi de doua feluri: ori niste crestini traitori si tematori de Dumnezeu, carora nu le este teama de draci, ori niste nebuni. Si cred ca am aratat mai sus ca parintele Daniil nu poate fi considerat nebun. Un nebun nu face o manastire din nimic si nu reuseste sa adune în jurul sau atîtea suflete. Si pentru ca am vorbit de pregatire, e bine sa stiti ca dupa pravila, cel mai bine ar fi ca si preotul, si cel bolnav sa posteasca înainte de citirea rugaciunilor. Mîntuitorul le-a zis foarte clar Sfintilor Apostoli: „Acest neam [de draci] nu iese decît cu rugaciune si cu post” (Matei 17:24). Si am aflat din presa ca au postit cu totii: si fata, si parintele, si obstea. E bine ca au postit? Raspunsul cred ca îl aveti. Mai ales ca îmi aduc aminte de niste îndracite carora li se dadea mîncare de post, iar ele strigau: „Nu vrem, nu vrem! Dati-ne carne si vin!”

Dupa cele trei zile de post si rugaciune purtarea de grija a lui Dumnezeu a rînduit ca Irina sa-si revina. A fost deplin constienta si a vorbit cu maicile. Au dezlegat-o si i-au dat sa manînce. Toata lumea a fost bucuroasa ca Dumnezeu a ascultat rugaciunile facute la Tanacu. Dupa aceea au mers în gradina si s-au asezat pe iarba. Aici este momentul cînd a intrat în coma. M-am gîndit ca dupa zbuciumul avut în acele zile, la care daca adaugam postul ajungem repede la concluzia ca sora a fost vlaguita pur si simplu, prin faptul ca au mers si au stat la soare e cu putinta ca pricina caderii în coma sa fie insolatia. Asta e parerea mea si nu vreau sa fie însusita de nimeni, dar va pot spune ceea ce am trait pîna acum. De aici maicile au chemat salvarea. A fost dusa la spital în coma. La spital a murit.

Avem un alt aspect, daca se mai putea face ceva. Nu stim, aceasta doar Dumnezeu o stie. Din presa am înteles ca unii medici ar fi afirmat ca fata era deja moarta cînd au luat-o. Dar tot din presa am aflat ca i-au pus perfuzii. Ori la morti nu le pui perfuzii, nu?

Moare un om care este posedat. Ce spune Biserica în astfel de cazuri? Pai e cît se poate de limpede: daca dracii sînt pricina mortii, si nu patimile în care te-ai aruncat de buna voie, atunci sulfetul acela este mîntuit. Hristos îl primeste împreuna cu Mucenicii, pentru ca a rabdat chinuri mucenicesti. Pacat ca în cazul de la Tanacu sora Irina nu poate sa vina si sa-si spuna si parerea sa. Cred ca ea ar fi fost omul cel mai în masura sa îsi dea cu parerea.

Cred ca am fost suficient de limpede în ce am scris pîna aici ca sa întelegem ca tot ce s-a întîmplat acolo a fost dupa pravila si nu s-au calcat întru nimic rînduielile Bisericii. Si atunci Dumnezeu le va purta de grija tuturor celor care au fost implicati în caz.

Tot ceea ce este pe lînga cele scrise mai sus tind sa cred ca este de la diavoli, care insufla mintile omenesti fara ca oamenii sa priceapa lucrul acesta atît de subtire. Afirmatii precum „drac de popa”, „criminalul cu barba rosie”, „maici idolatre”, „oameni inculti”, „practici medievale”, „teroare dupa metode inchizitoriale”, „maica crucificata”, „preot nebun si exaltat”, sau ca niciodata în istoria Bisericii nu s-a procedat astfel, sau ca Molitfele Sfîntului Vasilie se citesc doar pe 1 ianuarie, sau ca parintele Daniil nu era vrednic sa slujeasca ori sa citeasca rugaciuni, sau ca manastirea Tanacu este „eretica, nesfintita”, sînt cu adevarat spre rusinea celor ce le-au facut si vor da seama pentru ele. Sa nu credeti vreodata ca Dumnezeu se uita la etichete. El judeca dupa inima si plateste fiecaruia dupa vrednicie, indiferent daca este mirean, preot sau arhiereu.

Boala cea mare a neamului nostru este datul cu parerea. Nimeni nu se poate abtine sa dea mai departe ceea ce aude, fara sa înfloreasca, fara sa puna de la el, fara sa aiba contributia sa proprie. Cu cît o minte este mai slaba si mai bolnava, cu atît ceea ce aude si vede va fi dat mai departe mai deformat. Nu-mi revin dupa ce citesc articolele presei în cazul Tanacu si vad cum un caz nefericit a fost transformat de niste minti antihristice într-o crima abominabila, cu iz de inchizitie papistasa.

Alta boala a noastra este invidia, care se naste din mîndrie si care e mama razbunarii. Multe nu s-ar fi întîmplat si spus, mai ales în sînul Bisericii, daca am fi fost crestini, daca Evanghelia noastra ar fi fost cea propovaduita de Mîntuitorul Hristos si nu anti-evanghelia televizorului si a mass-mediei. Aici s-a vazut cît sîntem de departe de Hristos si cum ne lepadam de El prin faptele noastre. „Fericiti cei prigoniti pentru dreptate, ca a acelora este Împaratia Cerurilor”, zice Iisus Hristos Dumnezeul nostru. Fericit esti, parinte Daniil, daca toata lumea te uraste, iar Hristos te iubeste!

Si sa zicem ca toata minciuna din presa nu ar fi minciuna, ci adevar (ceea ce sa dea Domnul sa nu fie!). Unde este, dar, Sfîntul Ioan Gura de Aur care sa zica si azi: „dati-mi un preot care a gresit, ca sa îl acopar cu haina mea”?

monahul Filotheu Balan

PS: Am scris acest material pentru a îndemna pe cei ce îl vor citi sa nu mai discute atît de mult, sa nu-si mai dea cu parerea, sa nu mai înfloreasca, ci sa aiba inima buna si sa se roage pentru parintele Daniil, care trece zilele acestea prin niste încercari prin care nimeni nu cred ca ar vrea sa treaca. Vad în ispita sa razbunarea dracilor ce au chinuit-o pe Irina. Avem inima de draci daca aruncam cu piatra si îi cerem osînda. Avem inima de oameni daca ne punem în pielea sa. Avem inima de crestini daca spunem ca pentru pacatele noastre s-au întîmplat toate acestea. Cine nu vede în scandalul Tanacu un atac împotriva lui Hristos si a Bisericii Sale este cu adevarat orb.

___________________________________________________________________________________________

Cateva persoane au initiat o campanie civica in sprijinul cererii de gratiere a “lotului Tanacu”, cerere formulata de familia preotului Daniel Corogeanu.

Persoanele care doresc pot sprijini campania completand si trimitand prin posta clasica o “declaratie de sustinere”.

Descarcati documentul de aici: gratiere

Surse: http://www.nistea.com si http://ro.altermedia.info

daniel_petru_corogeanu_bener

Comentarii
 1. Nelu spune:

  Octavian Paler, Dumnezeu să-l odihnească, a făcut odată un clasament al primejdiilor care amenință România, și pe primul loc a pus televiziunile. Și privind la cazul părintelui Daniil de la Tanacu vedem că nu a greșit. Căci tot aspectul negativ al faptului petrecut la Tanacu e dat de televiziuni, iar oamenii datorită slabei credințe formează un ecou al acestor opinii „obiective”. Nu e un lucru nou că se urmărește punerea într-o lumină proastă a Ortodoxiei, de aceea tăcerea in aceste momente, negreșit e o mare scădere din partea ierarhilor noștri. Oamenii au obiceiul de a judeca totul numai superficial și la suprafață, iar acest mod de gândire le este extrem de nociv când se informează de la televizor. Suntem mai mult creduli decât credincioși,suntem numai căldicei. Pentru aceasta sa fim mai cu băgare de seamă să nu primim vestirea pe care o primește îngerul bisericii din Laodiceea „Astfel fiindcă eşti căldicel – nici fierbinte, nici rece – am să te vărs din gura mea”Apoc:3,16.Să ne gândim și noi dacă nu cumva ne-am însoțit cu cei ce au judecat un preot cu viața curata? Am rămas cu un reflex comunist, acela de a rezolva problemele in cel mai scurt timp, iar câtă dreptate a avut justiția vom vedea în timp. Dreptul Dumnezeu nu-și va lăsa sfântu-i nume de ocară! Sa-i dea Dumnezeu răbdare părintelui Daniil și să-l întărească căci cu adevărat are nevoie!

 2. Catalin spune:

  Am citit articolul monahului Filotheu Balan si cred ca are dreptate. Cu toate astea, vazand apelul la trimiterea unei sustineri pentru gratierea parintelui Daniel, mi-am zis ca ce sa trimit, prin posta, o astfel de sustinere. Cred ca este nevinovat si atat.
  Dar, apoi, acel tribunal pus de Dumnezeu in fiecare dintre noi, constinta, m-a facut un pic mai atent si parca mi-a soptit: „Ce spune Mantuitorul? Ca nu toti cei ce zic Doamne, Doamne! vor intra in Imparatia lui Dumnezeu, adica orice gand, oricat de bun ar fi el, trebuie insotit, neaparat, de o fapta buna, asta pentru a materializa acel gand. Si daca toti cei care citesc acest apel spun ca da, este nevinovat parintele, se vor margini doar la asta, atunci unde este solidaritatea noastra de adevarati crestini ortodocsi? Unde este fapta buna? Caci, NU A ZICE, CI A MISCA INSEAMNA A AJUNGE, asa cum spune Parintele Arsenie Papacioc ”
  Asa ca m-am hotarat sa trimit si eu un mesaj de sustinere a cererii de gratiere pentru parintele Daniel.
  Haideti toti cei care citim acest mesaj (sunt sigur ca suntem multi care citim acest site -proortodoxia – ar fi interesant sa fie un contor care sa ne spuna cati acceseaza acest site) sa facem acest mic efort(cred ca nu dureaza mai mult de 30 de minute cu tot cu dusul la posta). Cine stie, poate cu acest mic gest al nostru vom dobandi Imparatia lui Dumnezeu.
  Amin!

  R:Avem contor in partea stanga. Frumos mesaj de sustinere.Multumim!

 3. ana spune:

  Sustin si eu acesta campanie; am trimis deja plicul! Din dorinta de a face publica aceasta campanie, am incercat sa mai dau formulare de cererea gratierii parintelui si maicutelor altor crestini si de ce credeti ca m-am ,,lovit”? :
  ,,Aveti binecuvantare? Cine sunt cele,, cateva persoane” care au initiat campania? Biserica, preotii nu iau atitudine? Noi suntem pacatosi, nu judecam ” etc.
  Ce vom face ma intreb? Vom sta cu mainile in san? ne vom Ruga ? Vom fi mereu in stadiul ,, credinta fara fapte”?

  R:”Noi suntem pacatosi,nu judecam.” Aceste vorbe sunt falsa smerenie.Eu sincer nu vad unde e judecata.Iar ca sa marturisesti,sa sustii ce crezi si iei atitudine nu ai nevoie de un rang.Fiecare va face ce va crede.”Vom fi mereu in stadiul credinta fara fapte?” eu as rectifica si as intreba: „Voi fi mereu in stadiul credinta fara fapte?”.
  Doamne ajuta!

 4. Viorela spune:

  Buna ziua,

  Cunosc foarte bine „Cazul Tanacu” si cind am fost in vacanta in Romania in 2007 am discutat personal cu calugarul Daniel. Un OM de mare noblete sufletesca, blind, smerit, inteligent, CONVINS in credinta lui in Dumnezeu, nu era suparat pe nimeni si era neclintit in dragostea lui pentru Dumnezeu si pentru oameni. Singura dorinta a lui era sa ne rugam si sa ne rugam pentru el… sa se faca dreptate. A dormit intr-un copac pina a construit manastirea si toti cei care veneau la el au simtit cum Dumnezeu Lucra prin el. Credinciosii il iubeau si il respectau ca pe cineva special. Locuia la vremea respectiva intr-o casa oferita de un om care lucra in strainatate si pentru care parintele s-a rugat si s-a intimplat ceva foarte neasteptat pentru acel om, drept multumire, parintelui si maicutelor,omul respectiv le-a propus sa locuiasca in acea casa pe care parintele si maicutele o facuse un mic Rai, un loc de inchinaciune, un loc unde Il simteai pe Dumnezeu. MINUNAT!!! Parintele este victima sistemului (din nefericire inca comunist!!!) pentru ca acea fata care a murit era batuta si netratata cu medicamente in spitalele de boli nervoase, in masina Salvarii i se facuse injectii tari ca sa o calmeze (bine ca nu au spus ca si acolo parintele i-a facut injectiile respective!) tipa si striga cuvinte obscene posedata de diavol fiind, parintele a incercat sa o salveze, sa faca un act care il fac calugarii de scoatere a duhurilor care stapinesc fiintele omenesti. Ministerul Sanatatii este vinovat ca acea fata era netratata, batuta, slabita fizic si nebuna. In Romania in spitalele de boli nervoase nu primesti medicamente corespunzatoare CI bataie, bataie, bataie si esti tratat mai rau ca un animal. Trebuiau scoase castanele din foc cu mina cuiva…a cui? a parintelui Daniel evident. Au venit la inchisoare preoti care au avut cosmaruri acuzindu-l si au cerut iertare. Stiu lucruri pe care nu vreau sa le expun aici. Este crima ce se intimpla in Romania, oameni care ar trebui prin meseria lor sa respecte Invataturile Domnului se comporta ca niste calai. Dumnezeu Va judeca pe pamint si dincolo toate faptele lor. Am scris multe mesaje in replica in ziarele romanesti citite pe Internet si sint revoltata de tot ce se intimpla, cum nu poate nimeni intelege. Dumnezeu Va rasplati pe toti cei care au inc ercat si incearca sa faca dreptate, eliberindu-l din inchisoare pe acest NEVINOVAT, adevarat slujitor al Domnului, calugarul Daniel de la Tanacu. Dumnezeu sa Va aiba in grija lui pe toti cei aveti in piept o INIMA ADEVARATA!!! La multi ani!!!!
  Viorela

 5. Mihaela spune:

  Parintele Corogeanu si maicutele de la Tanacu stau inchisi pe nedrept in inchisoare si indura zilnic umilinte de tot felul. Sa nu-i uitam! Daca sunteti de acord cu gratierea lor, va rog, semnati si petitia on line la adresa:
  http://www.petitieonline.ro/petitie-p56172047.html
  Sa nu uitam ca Dumnezeu este cu noi!
  Doamne ajuta!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s