In Bihor canoanele se calca fara teama

Posted: octombrie 21, 2008 in Ecumenism, Inselari, Lumea Ortodoxiei
Etichete:, , , ,

PS Sofronie refuza sa dea explicatii

In Bihor, satul Suncuis de Beius, Preotul ortodox sfideaza canoanele Bisericii Ortodoxe fara teama ca va fi pedepsit de superiorii sai.

Pr ortodox Eugen din satul Suncuis, protopopiatul Beius, a slujit la slujba de tedeum din 15 septembrie in cadrul festivitatilor de deschidere a noului an scolar impreuna cu un preot greco-catolic. Profesorii din scoala i-a amintit preotului Eugen ca Sinodul BOR interzice rugaciunile de orice fel cu cei de alte confesiuni dar acesta a spus: „Am binecuvantare”.

Aceasta incalcare a hotararilor Sinodului BOR nu a fost pedepsita de nimeni din cadrul ierarhiei oradene, nefiind emisa pe numele sau nici macar o mustrare. Preotul greco-catolic, Adrian Man, cel care a oficiat slujba cu preotul Eugen a catalogat fapta ca un gest de curaj si intelepciune: „Fratele ortodox a dat dovada de responsabilitate si curaj. E o dovada ca poti gandi liber in Biserica Ortodoxa” exprimandu-si speranta ca „dupa ce nu va mai fi Mitropolitul Bartolomeu de la Cluj, lucrurile vor reintra in normal”.

Protopopul ortodox al Beiusului, pr Ioan Balint si episcopul Oradei, PS Sofronie Drincec, refuza sa discute cu presa despre acest subiect.

Petre Haiduc

Comentarii
 1. […] ProOrtodoxia: In Bihor se calca canoanele fara teama […]

 2. A fost botezat de un preot ortodox, de doi preoţi catolici, de doi uniţi şi de un protestant.

  Steinhardt credea din inimă şi cuget în ecumenism. Susţinea că Unitatea Bisericii nu va putea fi realizată doar prin conferinţe teologale, ci printr-o acţiune supranaturală a Duhului Sfânt.

  Pornind de la formula lui Pavel Evdokimov, care afirma că unitatea treimică a dumnezeirii poate fi realizată şi în eclesiologie, Părintele Nicolae vedea ortodoxismul, protestantismul şi catolicismul ca trei ipostaze ale aceleiaşi credinţe unice.

  Catolicismul ar reprezenta mai mult organizarea şi orânduirea, rânduiala; protestantismul – harul şi credinţa personala, iar ortodoxismul – duhovnicia, cumpănita soluţie la mântuire prin har, credinţă şi fapte bune.

  Monahul Delarohia tânjea după ecumenism cu toată virtutea gândirii lui, înţelegându-l ca o lucrare a inimilor creştine (după modelul primilor creştini) şi nu o tranzacţie realizată de exegeţi profesionişti.

 3. Mihai spune:

  Nu doar in Bihor se intampla asta, din pacate.

 4. George Popandron spune:

  Cei care incalca fatis canoanele statornicite de Duhul Sfant in Sfanta Biserica de Rasarit, lepadand Adevarul lui Hristos prin acceptarea ereziilor, in frunte cu pan erezia tuturor timpurilor care este ecumenismul produsul iudeo-masoneriei, aceia singuri cad sub anatemele Sfintilor Parinti si pierd harul necreat dat prin Botez si ungerea cu Sf.Marele Mir ,pierzand astfel definitiv posibilitatea indumnezeirii pentru care am fost toti meniti si destinati prin creatie.
  Ce usor ne vaneaza duhurile intunericului mortii din pricina ignorantei si a lipsei vietii duhovnicesti posibila numai in Sfanta Biserica Ortodoxa, pastratoarea harului necreat si suprantural dimpreuna cu adevarata invatatura apostolica pastrata prin Sfanta Traditie a Sfintilor Parinti de Dumnezeu vazatori si purtatori.
  Inainte sa lansam afirmatii care pot induce in grave erori pe cei ignoranti …sa studiem Istoria Bisericii si operele Sfintilor Parinti iar mai apoi sa tragem concluziile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s