Papa împacă religia cu ştiinţa lui Darwin

Posted: noiembrie 4, 2008 in Inselari, Politic, Stiinta si Religie
Etichete:, , , ,
Papa Benedict al XVI-lea si Stephen Hawking

Benedict al XVI-lea a afirmat în faţa unei adunări ştiinţifice, în care se afla şi marele cosmolog Stephen Hawking, că ştiinţa empirică nu se contrazice cu credinţa în Dumnezeu, citând din foşti eretici ai Bisericii Catolice.

În ultima vreme, religia se apropie tot mai mult de ştiinţă, pe măsură ce aceasta din urmă avansează tot mai mult înspre explicarea genezei omenirii. Cel mai recent exemplu a putut fi văzut vineri, când a început, la Vatican, o conferinţă internaţională cu uşile închise pe tema lui Darwin, a evoluţiei şi a designului inteligent, organizată de Academia Pontificală de Ştiinţe.

În deschiderea conferinţei, care se va întinde până marţi, Papa Benedict al XVI-lea, asemenea suveranilor pontifi moderni dinaintea lui, nu a văzut nici o contradicţie între concepţia creştină asupra creaţiei şi ştiinţă, scrie „The Times„.

Joseph Ratzinger l-a citat pe Galileo Galilei – acuzat de erezie de către Biserica Catolică până în 1992 -, care “a văzut natura drept o carte al cărei autor este Dumnezeu, în aceeaşi măsură în care Sfânta Scriptură poartă aceeaşi semnătură”.

“A evolua înseamnă pur şi simplu a «desfăşura un pergament», adică a citi o carte. Imaginea naturii sub forma unei cărţi îşi are rădăcinile în creştinism şi a fost susţinută de numeroşi oameni de ştiinţă”, a continuat el. Potrivit Reuters, Papa Benedict a descris vineri ştiinţa drept goana după cunoaşterea creaţiei lui Dumnezeu.

Ratzinger a precizat că predecesorii săi Papa Ioan Paul al II-lea şi Papa Pius al XII-lea au specificat la rândul lor că “nu există nici o opoziţie între concepţia creaţionistă a credinţei şi dovezile ştiinţelor empirice (n.r. – bazate pe experienţă). Pentru a se dezvolta şi a evolua, lumea a trecut de la nimic la viaţă. În alte cuvinte, trebuie să fi fost creată de prima formă de viaţă care este aşa prin esenţă”.

Suveranul Pontif l-a mai citat pe Papa Ioan Paul al II-lea şi când a spus că “adevărul ştiinţific, care este însuşi o formă de participare la Adevărul divin, poate ajuta filozofia şi teologia să înţeleagă mai bine persoana umană şi revelaţia dumnezeiască asupra omului, revelaţie completată şi perfectată prin Isus Hristos”.

În auditoriul lui Joseph Ratzinger s-a aflat şi profesorul englez Stephen Hawking, în vârstă de 66 de ani, teoretician al originii universului şi autorul best-sellerului “Scurta istorie a timpului”. Într-un interviu acordat agenţiei Reuters anul trecut, acesta a afirmat că “nu este religios în sensul normal al cuvântului”. “Cred că universul este guvernat de legile ştiinţei. Se poate ca aceste legi să fi fost poruncite de Dumnezeu, însă Dumnezeu nu intervine pentru a le încălca”, spunea el.

Vinerea trecută, cosmologul şi-a amintit că a mai participat la o conferinţă ştiinţifică la Vatican acum 30 de ani, când a observat că, din moment ce universul nu are o geneză identificabilă, înseamnă că nu a existat nici o creaţie, arată ,,The Times’’. Apoi a glumit că speră ca Papa să nu-şi fi dat seama de asta, altfel “aş împărtăşi soarta lui Galileo”. De cealaltă parte, Papa Benedict s-a arătat impresionat de tehnologia ce îi permite lui Hawking – paralizat în urma unei boli musculare ce i-a răpit capacitatea de a vorbi – să comunice cu ajutorul unui sintetizator de voce.

Biserica Catolică predă “evoluţia teistă”, ce acceptă evoluţia ca teorie ştiinţifică, dar o consideră parte a unui plan divin. Susţinătorii ei nu văd de ce Dumnezeu nu ar fi folosit procesul evoluţionar în formarea speciilor umane. Luna trecută, Vaticanul a desemnat teoria evoluţiei compatibilă cu Biblia, fără a cere însă scuze postume la adresa lui Charles Darwin, care, în secolul al XIX-lea, a fost atacat de Biserica Angliei pentru argumentele sale ce contraziceau însemnătatea biblică a creaţiei.

La acea vreme, Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu a dorit să-şi comunice poziţia oficială în legătură cu evoluţionismul. În schimb, contactat de Cotidianul cu o săptămână înainte de poziţia Vaticanului, în legătură cu acceleratorul de particule de la CERN, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, declara însă că BOR susţine orice experiment ştiinţific destinat vieţii şi progresului umanităţii.

Totodată, Biserica Catolică nu îmbrăţişează literalmente povestea că Dumnezeu a creat lumea în şase zile, văzând-o mai degrabă drept o alegorie. Viziunea Papei Benedict al XVI-lea s-a schimbat, astfel, de-a lungul timpului. Acum doi ani, de exemplu, ,,The Guardian’’ scria despre intenţia lui de a alinia Biserica Catolică la teoria creaţionistă a “designului inteligent”, prezentată în cadrul unei dezbateri de la palatul său de vară. Deşi majoritatea intelectualilor catolici prezenţi la discuţii dădeau dreptate teoriei lui Darwin, Josph Ratzinger a susţinut încă de la predica de inaugurare a pontificatului că oamenii “nu sunt rezultatele accidentale, fără sens, ale evoluţiei”.

Acum însă, arhiepiscopul Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului de Cultură al Vaticanului, a anunţat că oamenii de ştiinţă, teologii şi filozofii se vor mai întâlni în martie pentru aniversarea a 150 de ani de la publicarea celebrei lucrări “Asupra orginii speciilor”.

Încălzirea globală uneşte preoţii cu cercetătorii
Un alt exemplu al recentei solidarităţi dintre religie şi ştiinţă a putut fi văzut anul trecut, când ,,Newscientist’’ scria despre o conferinţă de presă din Washington DC, unde lideri religioşi şi oameni de ştiinţă şi-au exprimat la comun îngrijorarea faţă de ameninţarea încălzirii globale cauzate de oameni. Participanţii au somat la acţiune imediată printr-un document, semnat de cei 28 de membri ai coaliţiei, printre care profesori universitari, biologi, pastori şi lideri de organizaţii evanghelice.

Sursa: cotidianu.ro

Comentarii
 1. sophia spune:

  http://video.google.com/videoplay?docid=-871902797772997781

  cea mai mare primejdie pt viitor

  mediatizati pt elucidarea tineretului, care deja se simte atras de ”evlavia” musulmanilor. Londra e sufocata, Olanda e ca islamizata. Mai e timp de stat si privit?

  R:Bun video.Multumesc!

 2. sophia spune:

  ca sa va socati putin:

  http://www.jihadwatch.org/archives/020472.php

  R:Asocierea cu Word Trade Center din acest film nu are nici o legatura reala.Acel atentat a fost planuit,provocat si controlat de americani.Cat despre versete pot sa spun ca am vazut un filmulet facut de musulmani cu versete din Sfanta Scriptura care indemnau la violenta (dupa parerea lor) si se facea caz pe tema asta.Asa ca mai bine nu ne apucam sa talcuim noi credintele altora ca poate gresim,cum au gresit ei in cazul nostru.

 3. sophia spune:

  pai daca nu esti sigur pe credinta ta… de zici ca nu e bine sa ne apuca sa talcuim, ca poate gresim… atunci ce vrei sa demonstrezi cu blogul asta. eu credeam ca vrei sa-ti faci cunoscuta credinta. evident ca americanii sunt de vina (tot un zvon lansat de musulmani). americanii sunt pt toate de vina, numai ei (musulmanii) pt nimic. sunt peste 12.000 de atentate de la WTC incoace, in toata lumea. saptamanal se produc zeci pe glob, unde sunt comunitati musulmane. de regula in lumea a treia. atentate cu bombe, de proportii reduse, care nu se mediatizeaza. pai ce duh ii invata pe ei violenta? iar ce zici despre violenta din Scriptura, se pare ca nu prea ai inteles VT. de asta reusesc sa te induca in eroare cu teoriile lor. noi crestinii, care avem si VT, de ce nu avem acest duh al violentei? urmareste primul film, cap-coada. poate te elucidezi mai bine. cum se numesc cei ce se inchina unui pedofil (Mahomed isi ca sotie o fata de 6 ani) si unui criminal (a facut masacre uriase, ramase in istorie)? cum ii numesti pe cei ce idolatrizeaza asemenea personaj? mai ai cumva dubii ca ai putea sa le judeci gresit credinta???? Doamne fereste! revizuieste-ti Ortodoxia frate.

  R: 🙂 Nu ai inteles ce am zis.Posibil sa fie adevarat ce spui tu mai sus,insa ma gandesc la folosul care-l aduce.Eu am invatat sa-mi vad de Ortodoxie mai mult si sa-i las pe ceilalti in pace.Musulamanii se inmultesc pentru ca au adepti,nu e din cauza lor.

  Totusi,nu-ti inteleg…revolta,sa zic.

 4. sophia spune:

  daca ai fi urmarit intreg documentarul (cel de o ora jumate), cred ca mi-ai fi inteles revolta. iar daca te uiti la cat de repede evolueaza lucrurile in Paris, Londra si intreaga Germanie, ar fi si mai limpede de ce sunt asa de pornita. O statistica recenta arata ca in 20 de ani, Germania va fi islamizata, in ritmul actual de convertire la islam. atunci poate, vom simti ce pericol ne paste si pe noi, in lumea ortodoxa. dar cred ca va fi foarte tarziu, daca nu prea tarziu. cand marile puteri europene si crestine vor fi majoritar islamizate… noi vom ramane o enclava, care va trebuie mai devreme sau mai tarziu sa se supuna curentului. s-a ajuns la o dictatura a minoritatii impotriva majoritatii, pentru ca noi europenii vrem sa fim political-correct fata de ei. si nu e adevarat ca musulmanii se inmultesc fara sa intervina. in primul rand, se inmultesc prin minciuna. exista un concept in coran: Taquia, conform caruia pot minti daca trebuie, atunci cand sunt printre nemusulmani, ca sa-si apere profetul si credinta. asa ajung sa minta ca exista crime de onoare in comunitatile lor (femeile care nu se supun casatorie aranjate de parinti, sau care isi dezvaluie fata, pot fi omorate prin cuvantul profetului. pentru ca au dezonorat familia). dar ei spun ca asa ceva fac doar extremistii lor. in fond, asta e islamul, asta e duhul invataturii profetului lor. spune cineva in documentar, un fost musulman, acum profesor in America: cat timp sunt putini, folosesc Taquia, au datoria asta pentru a-si apara profetul. deci mint. cand numarul lor creste intr-o comunitate, incep sa aplice invataturile. asa se face ca in Londra si mai ales in Olanda, pot sa manifeste, sa strige Isus e sclavul lui Allah,sau Islamul va cuceri Roma, fara sa li se intample nimic. dimpotriva, daca zici ceva, ii discriminezi, le iei dreptul la libera exprimare (mai este asta exprimare, cand jignesti cultura si credinta celui ce te-a primit in „casa” lui? ma refer la Occident). te dau in judecata si castiga. pe motiv de discriminare a lor ca minoritate.
  chiar crezi ca putem sta linistiti, noi, o tarisoara? mai ales ca vedem ce se intampla in marile puteri europene. eu nu pot sta linistita. si sunt convinsa ca va veni si peste noi valul acesta. tinerii sunt dezinformatii de serpii astia care mint. cum pot sa-i numesc astfel? mint ca sa-si raspndeasca nebuniile, si pe deasupra defaimeaza crestinismul, fara sa li se intample nimic
  o zi buna

  PS: urmareste documentarul, sa vezi pe urma ce gandesti

  R:Din ce ai zis islamizarea este un pericol de viitor.Eu iti atrag atentia asupra unui pericol de prezent: Ecumenismul.E mai usor sa faci diferenta intre Iisus si Allah,decat intre un Iisus Adevarat si sute de Isusi falsi.O sa urmaresc documentarul.
  Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s