Financial Times: Lumea se indreapta catre un guvern mondial

Posted: decembrie 9, 2008 in Politic
Etichete:, , , , , , , ,
guvern mondial jpg

Aparitia unui „guvern mondial” este mai aproape decat oricand, datorita reusitei sistemului comunitar european, aparitiei unor probleme globale precum criza economica, incalzirea climei si razboiul impotriva terorismului, scrie „Financial Times”. In opinia cotidianului, modelul Uniunii Europene, unde functiuneaza la nivel suprastatal o Curte Suprema, un Parlament, o moneda si o forta militara, ar putea fi adoptat la nivel mondial.
„Financial Times” considera ca presedintele ales, Barack Obama, este mult mai deschis catre forme superioare de colaborare la nivel mondial decat a fost predecesorul sau George W Bush. „Cand singura superputere a lumii isi restrange puterea si abilitatile de buna voie prin standarde de comportament stabilite international, trimite un un mesaj clar ca exista reguli care merita urmate”, a scris viitorul presedinte al Statelor Unite in cartea sa „Audacity of Hope”. In opinia cotidianului citat, aceaste idei si faptul ca a numit-o ambasador la ONU pe Susan Rice, un consilier apropiat, dovedeste atasamentul lui Obama fata de Natiunile Unite. O mostra de idei vehiculate in cercurile lui Obama este oferita de un raport recent al Managing Global Insecurity (MGI), care-i include in grupul sau mic de consiliere pe John Podesta, omul care conduce echipa de tranzitie a lui Obama, si pe Strobe Talbott, presedintele Brookings Institution, din care s-a ridicat Susan Rice. Raportul cere infintarea unui inalt comisar al ONU, care sa se ocupe de problema terorismului, crearea unui pachet de legi internationale, care sa reglementeze problema schimbarilor climatice si infiintarea unei forte de mentinere a pacii de 50.000 de oameni, care sa se afle sub controlul direct al Organizatiei Natiunilor Unite. Cu toate acestea, datorita faptului ca in Statele Unite oamenii tind sa puna mana pe arme cand aud asemenea idei, raportul nu vorbeste despre un „guvern mondial” ci despre o „guvernare mondiala”. Europenii considera insa ca nu este nici o diferenta intre cei doi termeni. Jacques Attali, consilierul presedintelui Frantei, Nicolas Sakozy, a explicat ca termenul „guvernare mondiala” este un eufemism pentru „guvern mondial”. Concluzia cotidianului este ca un guvern mondial nu are sanse sa apara decat daca este creat intr-o maniera anti-democratica, pentru cele mai multe proiecte pentru crearea unor institutii suprastatale au fost blocate prin referendum. Totusi, daca ar fi infiintat „guvernul mondial” ar presupune adoptarea unor caracteristici statale la nivel international, cu un set de legi universal valabile si obligatorii, lucru de care lumea actuala, dominata de un sistem anarhic in care statele – entitati suverane egale – se lupta pentru putere, este foarte departe.
Sursa: ziua.ro
Comentarii
 1. […] Pro Ortodoxia: Financial Times: Lumea se indreapta catre un guvern mondial […]

 2. Brookings Institution este unul din cele mai vechi think tanks americane ( 1916 ) specializat pe stiinte sociale , economie , politica , guvernare , politica externa , economie globala si dezvoltare . A contribuit la crearea United Nations, Marshall Plan, Congressional Budget Office .

  Finantari enorme au venit din partea Rockefeller si Ford Foundations ( doua familii foarte apropiate si prietene ) .

  In 2002 a intemeiat organizatia pro israeliana Saban Center for Middle East Policy , denumire in onoarea mogulului media Haim Saban care a donat mari sume de bani catre aceasta .

  In 2006 au fondat John L. Thornton China Center , un foarte important centru de cercetare al politicii chineze , avand si sprijinul fostului President si COO al Goldman Sachs , John L. Thornton . Urmeaza deschiderea Brookings-Tsinghua Center la Tsinghua University in Beijing si Brookings Doha Center in Qatar in lumea musulmana .

  Dr. Susan E. Rice

  Susan Elizabeth Rice ( 1964 – ) , figureaza a fi experta in politici externe . A lucrat in cadrul National Security Council si a fost Assistant Secretary of State for African Affairs in al doilea mandat al lui Clinton .
  Fiica lui Emmett J. Rice , fost guvernator al Federal Reserve System .
  Membra Phi Beta Kappa . Madeline Albright , veche prietena de familie , ii este mentor si i-a facilitat postul de Assistant Secretary of State for African Affairs in 1997.
  In 2002 se alatura Brookings Institution ca senior fellow in politica externa si programe de dezvoltare economice globale .
  Membra Council on Foreign Relations .
  A fost suspectata ca nu a dorit prinderea lui Bin Ladin cand Fatih Erwa , ministrul apararii din Sudan , a propus cooperarea in acest lucru . Comisia 09.11 a scos-o insa basma curata .
  Va fi U.S. Ambassador to the United Nations .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s