Boboteaza ecumenica in orasul Siret,judetul Suceava

Posted: ianuarie 23, 2009 in Ecumenism, Lumea Ortodoxiei
Etichete:, , ,

anti-ecumenism

Scrisoare primita pe e-mail:

Sunt un creştin ortodox din oraşul Siret judeţul Suceava şi vreau să vă spun ca de o vreme incoace am ramas tulburat de unele manifestari care au loc la noi in localitate. Pot sa va spun ca mi se parea normal si foarte frumos la inceput cand toti preotii din oras mergeau, impreuna cu oamenii crestini , la apa Siretului si faceau slujba de sfintire a apei in ziua de Boboteaza. Ceea ce ma deranja era faptul ca, nu stiu de ce, dar la acest eveniment se inghesuia lumea si de multe ori ramaneam, nu numai eu dar si alti crestini, fara sa luam apa sfintita.

Va scriu aceasta scrisoare deoarece, asa cum spuneam, sunt tulburat , de anumite evenimente care se intampla de o bucata de vreme. Daca va spuneam ca la inceput mi se parea normal si frumos ca sa fie asa cu slujba de Boboteaza, la care participau toti preotii din oras, ortodocsi, catolic si greco-catolic, acum de ceva timp nu mai stiu ce mai cred, cum e mai bine si corect sa sa faca.

Va spun ca acest obicei a fost reintrodus dupa 1989 la cererea si dorinta preotilor ortodocsi, Merla Vasile de la biserica ,,Nasterea Sf. Ioan Botezatorul,, si Hapenciuc Ioan de la biserica ,,Sf. Treime“ din Siret si la care, asa cum spuneam participau si preotul catolic si cel greco-catolic si faceau slujba impreuna la apa Siretului.

Apoi din 1996 s-a reimpartit parohia ,,Nasterea Sf. Ioan Botezatorul,, si s-a format parohia ,,Sfintii Imparati Constantin si Elena,, unde a fost numit un preot Colban Ioan care participa si el la inceput la aceste slujbe de la apa Siretului si toti credeam ca este frumos si bine asa, ca sa sfinteasca apa si preotul catolic si cel greco-catolic nu numai cei ortodocsi. Pana intr-un an, cred ca prin 2000 cand, nu stiu din ce motive preotul Colban nu mai venea la apa Siretului si facea Aghiazma la el la biserica.

Noi ceilalti mergeam in continuare la apa Siretului si continuam traditia si ne intrebam de ce acest preot nou venit nu mai vine impreuna cu toti la slujba de Boboteaza. De la o bucata de vreme nici la slujbele de hram de la celelalte biserici nu mai venea, desi aici e obiceiul ca daca este hram la o biserica toti credinciosii, impreuna cu preotul lor merg la acea biserica, indiferent ca e catolica, ortodoxa sau greco-catolica.

Ba chiar intr-un an a venit de Boboteaza si Episcopul Gherasim Putneanul la sfintirea apei pe malul Siretului, dar am observat atunci ca doar preotii ortodocsi au spus rugaciuni si au sfintit apa, iar cel catolic si cu cel greco-catolic doar au asistat la slujba si ma intrebam de ce, dar dupa aceea am aflat ca este randuiala ca doar preotii ortodocsi sa faca asta si nu si ceilalti si ,bineinteles ca de atunci au inceput discutiile intre credinciosi referitor la aceasta randuiala. Unii spuneau ca este o greseala ca sa se faca slujba impreuna, iar altii spuneau ca e bine si frumos ca sa fie toti impreuna la slujbe, indiferent ca erau hramuri, Boboteaza, Slujba din noaptea Invierii si la a doua Inviere,Ziua Eroilor sau saptamana ecumenista.

Sincer am inceput si eu sa inteleg cum e cu aceste slujbe ecumenice cand am vazut si parerile altora mai in masura sa dea raspunsuri la aceste probleme si desi particip in continuare la sluba de sfintire a apei de la apa Siretului totusi incep sa vad ca apa care e sfintita in continuare si de preotii ceilalti, catolic si greco-catolic, nu sta mult timp asa cum sta cea sfintita doar de preotii ortodocsi.

In fiecare an, de cand preotul Colban de pe strada Castanilor nu mai vine la apa Siretului, apa e sfintita de preotii Merla, Hapenciuc, catolic si greco-catolic, iar preotul Colban face slujba de sfintire a apei la el la biserica pentru cei care nu pot veni jos la apa Siretului, batrani, bolnavi etc si acolo nu se inghesuie lumea cum se inghesuie sa ia aghiazma jos langa Siret, ba am auzit ca mai si ramane aghiazma la biserica.

Este o intreaga discutie in Siret pe tema asta, de ce nu merg toti preotii la apa Siretului, dar acum de cand avem si mai multe informatii despre ce inseamna ecumenism, au inceput unii oamenii sa ii dea dreptate preotului Colban in ceea ce face, desi le place mai mult la oameni faptul ca de Boboteaza merg cu fanfara la apa Siretului.

Prin urmare ,ma intreb si va intreb ce e de facut in continuare, mai ales ca am auzit ca a fost un scandal in Biserica Ortodoxa cu Mitropolitul Nicolae Corneanu si cu Episcopul Sofronie de la Oradea care au slujit cu catolicii si greco-catolicii, si s-a dat o dispozitie a Sfantului Sinod al BOR ca sa nu se mai intample asa ceva pe viitor, dar vad ca la Siret parca ar fi o alta tara, e singurul loc in Episcopia Sucevei unde se face asa ceva si vad ca Prea Inaltul Pimen nu zice nimic, nu ia nici o masura in acest sens. Deci si in acest an s-a intamplat acesta Boboteaza ecumenista.

Oare noi credinciosii pe cine trebuie sa urmam acum?? Cui sa cerem sfaturile si sa ne ajute cand avem nevoie?? Mai ales ca s-a format intre preotii din Siret o groapa, Merla si Hapenciuc de o parte si Colban de cealalta parte, caci spun si fac lucruri total opuse unii fata de altii. Lumea ce sa faca? Pe cine sa creada? Cred ca se impune un raspuns clar si ferm din partea Episcopiei sau al Mitropoliei de la Iasi sau, de ce nu, din partea Patriarhiei, in privinta acestei probleme care nu face altceva decat sa imparta credinciosii din Siret in doua tabere. Mantuitorul Insusi a zis ca nu a venit sa aduca pace ,ci sabie,sa desparta minciuna de adevar!

Daca Ii place lui Dumnezeu ce se intampla in orasul Siret,atunci sa ne zica preotii in fata ,sa se intalneasca toti si in fata noastra sa ne zica ce e bine sau rau !Daca ar fi sa ne luam dupa vorba ,“minoritatea sa se supuna majoritatii“, atunci inseamna ca ce se intampla in Siret e bine de urmat in toata tara ! Asadar,preotul care nu participa la astfel de slujbe cu preotii de alte culte e un egoist care nu isi doreste unitatea bisericii ,un aducator de dezbinare ! La noi in Siret atata mancarime intre preotii ortodocsi este ca nu stii ce sa mai zici si la care biserica sa te duci .Te duci la bisericile din centru sau pe Troita ,e frumos ,dar s-ar putea sa dai nas in nas cu preotii catolici ,te duci pe Castanilor ,biserica e cam goala ,ca parintele cam spune verde in fata ce e bine sau nu !Dar nu mai stii ce e bine ,ca pe la noi Epicopul nu prea vine sa ii impace pe preoti si sa ne uneasca ! Poate o fi ocupat pana peste cap ,dar cu credinta noastra cum ramane ? Ce facem ?Cine are dreptate? Sa se clarifice odata problema ! Am apelat la dumneavoastra ca eu ca sa ma duc sa vorbesc cu Prea Inaltul Pimen nu am nici o autoritate ,sunt un simplu credincios! Sa ne lumineze Dumnezeu!

Nicolae Cr.


Despre Ecumenism:

Cuvantul Sfintilor Parinti despre Ecumenism

MĂRTURISIRILE SFINŢILOR PĂRINŢI IMPOTRIVA EREZIEI NUMITA ECUMENISM

Scrisoare a Preasfinţitului Mitropolit al Pireului, Serafim,la adresa episcopului papist al Syrosului,Franciscus Papamanolis

SFINTII PARINTI DESPRE ECUMENISM

Pr. Iustin Parvu: “Sa nu ne facem partasi ereziei!”

Arhim. Arsenie Papacioc despre ecumenism

Experienta mea ca fost ecumenist

Patru mitropoliti greci – despre ereziile timpului

Ecumenismul, intre agonie si extaz-Cuvant Arhieresc

Adevărul este universal, în vreme ce erezia nu poate să fie universală

Ecumenismul contestă Canoanele Apostolice 10 şi 45 îndreptate împotriva comuniunii în rugăciune cu ereticii

Ecumenismul fragmentează în mod eretic textele din Cuvântul lui Dumnezeu

Ecumenismul este inspirat de către francmasoneria anticreştină şi pregăteşte calea lui antihrist

Comentarii
 1. Dimitrie spune:

  Sa nu fie nimanui cu suparare, dar consider ca fratele Nicolae ar fi trebuit in primul rand sa-si informeze ierarhul (de ce nu personal?), mai ales ca nu stie ce stie acesta despre toate faptele anticanonice din parohiile respective. Asa glasuiesc Sfintele Canoane, sa o iei treptat in sus pana se rezolva situatia, nu sa „sari” direct la Bucuresti, in alta eparhie deci.
  Se impune sa se faca ceva in acest sens cat mai devreme posibil, mai cu seama ca este vorba de o problema de credinta, de o abatere de cea mai mare gravitate. Nu e tarziu nici acum. Cu toata cuviinta sa mearga si sa-i spuna ierarhului, si apoi se va vedea. Asa, nu prea vad potrivit demersul lui, mai ales ca se stie de toata lumea ca IPS Pimen nu a facut, nu face nici un fel de slujbe ecumeniste si nu a incurajat niciodata asa ceva, cel putin din ceea ce stiu eu.

  Foarte grav este ca nu se sesizeaza ceilalti preoti, mai ales cei care cunosc bine situatia.
  Insa pentru ca dl. Nicolae are aceasta neliniste cu totul indreptatita, cred ca se cuvenea sa se adreseze ierarhului sau cel putin unui protopop al zonei. De prea multa timiditate, ne incurcam singuri. Aceasta este parerea mea.
  Iertati daca v-am necajit cu ceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s