Glasul unui p(P)uric se aude mai greu,dar se aude.Mesaj pentru contestatarii actorului Dan Puric

Posted: mai 18, 2009 in Articole, Diverse, Lumea Ortodoxiei
Etichete:, ,

Preiau aceasta postare de pe blog-ul d-lui Claudiu Tarziu

Pentru cei care nu l-au auzit vorbind pe Dan Puric, pentru cei care încă nu ştiu ce vrea acest nou apologet ortodox, pentru cei care nu înţeleg de unde-i vine succesul, pentru cei care au început să se îndoiască de el sub presinea unei campanii de denigrare, pentru cei care vor să ştie ce se va construi la Aiud, în memoria şi întru pomenirea sfinţilor români din temniţele comuniste, am publicat un interviu cu maestrul în săptămînalul „Formula As” (deocamdată de găsit doar în ediţia pe print, la chioşcuri). Redau mai jos numai cîteva pasaje, cît să vă deschid gustul.

OMUL FRUMOS

– Omul frumos din România este acela care, cu discreţie, respinge toate încercările de schilodire a sufletului care vin asupra neamului nostru. […] Pe omul frumos îl găsim de pază la ordinea morală creştină. […] Prin suferinţă asumată jertfelnic şi prin rugăciune cu lacrimi, omul frumos românesc a transformat temniţele în mănăstiri.

MĂRTURISITORI

– N-am monopolizat eu discursul creştin şi patriotic din România. Dimpotrivă, din punctul ăsta de vedere, pot spune că sunt un… puric. […] Supravieţuitorii temniţelor comuniste au vorbit exemplar despre Dumnezeu, neam, jertfă, în cărţile lor, dar aceste cărţi au fost ocultate de sistem. […] Pe urmă, foştii deţinuţi politic au fost blasfemiaţi, că sunt nişte boşorogi extremişti şi resentimentari.
La fel s-a întâmplat cu marii noştri duhovnici, care au mărturisit. Ei au fost izolaţi în mănăstiri, au fost stigmatizaţi, că sunt talibani ortodocşi.
Eu am fost imprevizibil, că am apărut dintr-un spaţiu – culmea, foarte la vedere – de unde ei nu se aşteptau. Şi am deschis un canal de comunicare pe care nu erau pregătiţi să-l blocheze.

– Ştiu că atunci când sunt aplaudat este pentru că Dumnezeu m-a ajutat să fac ceva bine. Nu m-am smintit într-atât încât să mă cred VIP. Nu sunt făcut să fiu vedetă. Tot ce fac îi dăruiesc lui Dumnezeu. Eu simt şi arta, şi conferinţele, şi cărţile pe care le scriu ca pe o singură respiraţie duhovnicească.

– [Falsa elită] Încearcă să eticheteze discursul meu, ca să-l compromită, să-l minimalizeze şi să-l încoloneze istoric. […] Culturnicii noştri au „temeri” stipendiate şi, pentru că nu ştiu să încadreze fenomenul – că nu e fenomenul Dan Puric, e un fenomen care şi pe mine mă cuprinde – spun că e „extremist”.

DUŞMANII DINLĂUNTRUL ORTODOXIEI

– Pe urmă am încasat lovituri inclusiv dinspre ortodoxia românească – în care există forme de bigotism agresiv, de habtonicie, de îngălare sufletească şi de culturism mistic. Sunt nişte oameni care se visează olimpici la creştinism. Le mai lipsesc doar piroanele, să se crucifice, ca să arate lumii cât sunt de buni. Acestora nu le place Dan Puric, care nu e destul de pur. De fapt, ei vor să deţină monopolul lucrărilor în ortodoxie şi, cum apare altcineva, sar pe el, ca să nu le ia “vadul”. Poluează ortodoxia cu astfel de atitudini. Dar nu mă plâng că eu sunt ţinta unor astfel de acţiuni. Le privesc cu… compasiune.

– Sunt mulţi şi în cler, şi în monahism care, vorba părintelui Arsenie Boca, sunt doar cuiere de haine călugăreşti. Dar pentru nişte uscături, nu tai toată pădurea. Biserica Ortodoxă nu trebuie confundată cu o mână de rebuturi, de accidente.

CINSTIREA SFINŢILOR DIN TEMNIŢELE COMUNISTE

– Am fost să mă închin la osemintele de la Râpa Robilor de la Aiud, unde este îngropată o întreagă elită a acestui neam, decimată de comunişti, şi, când am văzut câtă mizerie este acolo, m-a apucat o furie sfântă. Cum să laşi un câmp plin de moaşte sfinte să devină groapă de gunoi?

– La Râpa Robilor, foştii deţinuţi politic supravieţuitori, au ridicat, în urmă cu mai mulţi ani, un impunător monument în memoria celor martirizaţi în închisoarea Aiud. În apropierea acestui monument va fi o mănăstire ortodoxă, cu biserică, şi un Centru de Martirologie – care să păstreze memoria, pentru ca generaţii întregi să afle ce s-a întâmplat acolo. Memorialul, aşa cum a fost denumit de ÎPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Albei, va avea un muzeu şi un centru de cercetare. Suntem datori copiilor noştri cu acest Memorial. […] Nu ca să devină răzbunători, ci ca să afle şi să ţină minte, ca aşa ceva să nu se mai repete.

– [Iniţiativa au avut-o…] ÎPS Andrei Andreicuţ, pe care eu îl consider un ierarh de respiraţia ortodoxă majoră a lui Şaguna, şi Părintele Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă, pe care îl cosider un sfânt în viaţă. Acestor doi mari părinţi ortodocşi li s-a adăugat un mare creştin al neamului nostru, dl. dr. Pavel Chirilă, care a avut ideea excelentă de a crea şi un Centru de Martirologie. Eu sunt un mijlocitor pe lângă autorităţi şi alte persoane care pot contribui la finalizarea proiectului.

–––––––-

Precizări dincolo de interviu:

Dan Puric, dl. dr. Pavel Chirilă şi părintele Augustin de la Schitul „Înălţarea Sfintei Cruci” de la Aiud m-au asigurat că nu se va face acolo nici „moschee”, nici „templu masonic”, nici „biserică ecumenistă” – aşa cum pretind adversarii proiectului -, ci o mănăstire ortodoxă, cu o biserică aşijderea. La proiect încă se lucrează, după ce o primă variantă a fost abandonată, ca fiind prea modernistă.
Cei trei mi-au spus că acest proiect va fi pus în operă numai cu binecuvîntarea ÎPS Andrei al Albei şi consultarea părintelui Iustin Pârvu, de la Petru Vodă – ca iniţiator şi pătimitor la Aiud.

Dan Puric ţine mai multe conferinţe în toată ţara, pentru a strînge fonduri pentru Memorialul Aiud. El a contribuit în mod decisiv la obţinerea terenului pe care se va ridica mănăstirea de la Aiud.

Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici şi Luptători Anticomunişti, printr-o adresă semnată de dnii dr. ing. Iulian Vlad (preşedinte) şi ing. Gh. Jijie (secretar), m-au încredinţat că sprijină construirea Memorialului Aiud şi dezaprobă atacurile la care este supus Dan Puric – omul cel mai vizibil în acest proiect, dar nu si cel care ia decizia.

Fac aceste precizări pentru că, în ultima vreme, am tot fost întrebat pe acest subiect de către fraţi tulburaţi de campania dusă împotriva lui Dan Puric. Sper ca de acum lumea să fie lămurită şi să învăţăm a da mai repede crezare binelui decît răului.


V-am avertizat că, de la constituirea Forului Ortodox Român, a fost declanşat un război informaţional împotriva iniţiatorilor şi a celor care îl fac să funcţioneze.

Revedeţi fotografia prezidiului Conferinţei Asociaţiilor Laicatului Ortodox Român din 29 nov. 2008, cînd a fost înfiinţat FOR, şi socotiţi cîţi dintre cei de acolo au fost deja terfeliţi în presă şi pe internet, şi cine urmează. Vă dau un indiciu: din nouă persoane, cinci deja au fost bălăcărite. Vedeţi cine sînt cei din prima linie a acestui front contra FOR, şi veţi putea discerne între adevăraţii şi falşii apărători ai ortodoxiei. (Claudiu Târziu)

Comentarii
 1. cornel spune:

  Este f bine ca a aparut acest articol lamuritor.
  Din pacate exista o campanie concertata impotriva lui Dan Puric si multi dintre crestinii ravnitori intru necunostinta s-au lasat prinsi in aceasta capcana.
  A aparut pe firmament Victor Roncea un jurnalist chinuit de orgolii si mandrii desarte care incearca dand din cote sa -si faca o imagine in Romania.
  Limbajul lui este execrabil si necrestin. Se foloseste de P. ARsenie Papacioc cat si de P. Iustin Parvu avand acces la ei prin tot felul de tertipuri.
  Va veni vremea cand apele se vor limpezi si acesti braconieri vor fi descoperiti.
  Se folosesc de crestinii habotnici si agitati ptr a darama din interior lucrurile bune.

  R: In legatura cu Dan Puric,s-au facut intradevar unele greseli,unele apartinandu-i si lui.
  Insa eu cred ca s-a ajuns prea departe si nu trebuia adoptata aceasta metoda.
  In legatura cu Victor Roncea,eu nu sunt de acord cu tine.Este un model de jurnalist dupa parerea mea.Bineinteles,fiecare are si defecte si scapari,dar,ca si in cazul lui Puric,sa nu uitam multimea de fapte bune,imediat cum apare una mai putin buna.

  Noi mergem cu Dumnezeu inainte,fara sa mai fim rautaciosi si sa cautam defectele altuia.Cred ca fiecare le are pe ale lui,si ar trebui sa se ingrijeasca de acestea.
  Hristos a-nviat!

  Administrator C.M.

  • Nic spune:

   Comunismul ne-a invatat sa luam totul personal, ne-a invatat sa nu incriminam actiunea ci omul. In acest fel ne-am obisnuit sa punem cu ferocitate oamenii la zid pentru greselile lor. Nu uitati – exceptiile sunt din ce in ce mai putine – cei mai multi dintre noi suntem nascuti reeducati, cum spunea cineva. Cei minim 12 ani de educatie in scolile comuniste si-au lasat amprenta, indiferent cat de mult ne-am fi dumirit!
   In cazul Aiud, a fost facuta o serie de greseli de comunicare din partea dlui Puric. Aceste greseli au generat toata valvataia facuta; ele trebuiau taxate, la ele trebuia – dupa parerea mea, sa reactioneze maestrul. Reactia din Formula AS eu o consider de-a dreptul hilara, prin trunchierea brutala a realitatii, prin prezentarea doar dintr-un anumit punct de vedere a lucrurilor.
   In aceasta situatie, cred ca cea mai buna atitudine este cea pe care mi-a sugerat-o, chiar legat de acest subiect, parintele Justin – pentru a ne auzi oamenii, trebuie sa strigam la Dumnezeu…

 2. morf spune:

  Puric, mare om…

 3. Ioana spune:

  Fara sa fiu rauvoitoare, daca tot a reaparut Dan Puric, eu, o necunoscuta ca alte douazeci de milioane din tara noastra, il intreb: CE PARERE AVETI, DOMNULE DAN PURIC,DESPRE PROBLEMA ACTELOR ELECTRONICE?
  AVEM DEMOCRATIE, SAU TOT CA ACEEA DE ACUM DOUAZECI DE ANI ?
  DACA TOT AVETI RELATII PE LANGA OFICIALITATI, SI PE LANGA CINE MAI STITI DVS, DE CE NU INTERVENITI PENTRU A SE ELABORA O LEGE CARE SA NE DEA DREPTUL DE A ALEGE INTRE A NE REFACE ACTELE DUPA MODELUL VECHI, SAU A OPTA PENTRU NOUA TEHNOLOGIE, ADICA ACTELE CU MICROCIP INCORPORAT ?
  VREM OPINIA DVS, SI ATITUDINEA, IN ACEASTA PROBLEMA CARE A DAT, SI DA IN CONTINUARE MULTE GRIJI CRESTINILOR ORTODOCSI, SI NU NUMAI.
  ASTEPTAM RASPUNS !!!

  R:Raspunsul pe care il astepti nu cred ca-l vei primi vreodata aici.Dl Puric nu intra pe internet,nici nu prea stie cum,din cate am inteles.Asa ca…:) incearca prin alta metoda.
  Admin C.M.

  • Ioana spune:

   A fost oricum o intrebare retorica, si raspunsurile le asteptam sa vina pe alte carari, care sunt sigura ca daca nu va ajunge sub privirea d-lui Dan Puric, adica intrebarea, va ajunge la urechea lui, si raspunsul il voi primi, cum am mai primit raspuns si la alte comentarii, din partea dumnealui, raspuns venit pe carari tainice. Daca nu cumva i s-a interzis sa vorbeasca despre acest subiect; in acest caz, daca nu vine raspunsul, nu ma mir.

 4. V-ati gandit ca CENTRUL DE MARTIROLOGIE de la Rapa Robilor va prezenta Holocaustul ca in SUA unde pe seama romanilor e pus antisemitismul administratiei unguresti din Jumatatea de Ardeal oferita de Hitler maghiarilor?

  R: Nu inteleg ce vrei sa zici…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s