Un grup de Ortodocsi din Rep. Moldova au dărâmat un monument evreiesc pus lângă statuia Sfântului Ştefan cel Mare. CINSTE LOR!

Posted: decembrie 16, 2009 in Anunt
Etichete:,

Scandal religios la Chişinău. Circa 100 de creştini ortodocşi au dărâmat menora instalată vineri de reprezentanţii comunităţii evreieşti din Republica Moldova, cu ocazia celor opt zile de Hannukah – sărbătoarea luminii în cultul mozaic. Enoriaşii au scandat lozinci antisemite, după care au smuls menorah, iar în locul ei au înfipt o cruce de lemn. Plasarea unui simbol iudaic lîngă statuia lui Ştefan cel Mare, în opinia liderilor protestului, este o ofensă.

“Noi suntem în ţară ortodoxă şi Ştefan cel Mare a apărat-o de tot soiul de jidovi, dar ei au venit şi au pus menora. Este o fărădelege, o îngăduinţă a puterii de stat de astăzi, care a permis aşa ceva într-o ţară ortodoxă”, a declarat un preot.

Reprezentanţii comunităţii evreieşti au informat toate forurile competente, inclusiv Mitropolia Moldovei.

Comentarii
 1. […] Noutăţi: Posted on decembrie 16, 2009 by Administrator Un grup de Ortodocsi din Rep. Moldova au dărâmat un monument evreiesc pus lângă statuia Sfântul… […]

 2. Ion spune:

  „Enoriaşii au scandat lozinci antisemite…” – neadevarat! S-au cintat fata intrerupere cintari bisericesti!
  http://mdn.md/index.php?view=viewarticle&articleid=5593

 3. Valentin spune:

  Pr. Mihail Stanciu-Nasterea Domnului vs Craciunul http://www.trilulilu.ro/vylyca84/283bbdcc206f49

 4. Valentin spune:

  O emisiune despre Nasterea Domnului foarte frumoasa in care canta Pr. Augustin un colind de Radu Gyr http://www.trilulilu.ro/vylyca84/8b685c1e25eb94

 5. Valentin spune:

  Libertatea in biserica dupa 20 de ani, o emisiune “tare” cu invitati “tari” ,merita ascultata http://www.trilulilu.ro/vylyca84/a8b23741596ce0

 6. Bravo! Lupta cu Diavolul poate lua si aceste forme! Sa-l avem model si pe Sfantul Nicolae!

 7. Petru spune:

  jidanii sunt tot raul pe acest pamant.Ei cauta mereu sa faca numai rau,pe tot globul.E timpul sa ne ridicam impotriva sionistilor ,impotriva masoneriei …aceste slugi ale diavolului. Dumnezeu este TOTUL.Dumnezeu este atotputernic si a Lui este biruinta si Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu va judeca vii si mortii si va rasplati fiecaruia dupa faptele sale.

 8. stefan spune:

  Foarte buna si cu adevarat curajoasa aceasta luare de pozitie a parintelui in fata naparcilor care au invadat pamantul inclusiv a celor care sunt cu adevarat urmasii lui Stefan cel Mare si Sfant !

 9. Fabian spune:

  http://mitropoliabasarabiei.md/news/87/
  http://octavianracu.wordpress.com/2009/12/15/mitropolia-basarabiei-s-a-lepadat-de-hristos/
  Din aceste adrese se vede ca Mitropolia Basarabiei s-a lepadat de Hristos. Adica jidovii care si-au pus spurcaciunile langa statuia lui Stefan is ok, iar noi ca ne aparam suntem numiti extremisti, fundamentalisti??
  VIne unul in casa la tine si-ti distruge casa iar tu stai sa te uiti la el? Cu adevarat blestemati si prea blestemati raman acesti jidovi, cat timp nu recunosc pe Hristos ca Mesia (vezi Matei 27,25).

  • Castalia spune:

   stii ce simbolizeaza menora? ochii Domnului care sunt atintiti peste poporul Sau. Menora o intalnim in Sfanta Sfintelor, in Exod, scrisa de un Evreu, da, de un evreu. Moise a primit imaginea Cortului Intalnirii dupa imaginea din cer, deci si menora este de origine divina….nu e o spurcaciune. Daca am cunoaste noi romanii Cuvantul lui D`zeu, nu ne-am mai lasa purtati atat de usor de tot felul de duhuri.
   Domnul sa aiba mila de noi!

  • Castalia spune:

   si inca ceva….treaba evreilor ca nu Il recunosc pe Hristos ca Mesia, atata vreme cat alunecarea lor de la credinta ne-a permis noua neamurilor sa intram in har…dar am o veste trista(sau frumoasa?): D`zeu ii iubeste la fel de mult ca pe noi romanii (nu pot sa spun ortodocsii pentru ca in tara asta mai sunt oameni si de alte pareri, dar la fel de iubiti de D`zeu) si poate un pic, un pic mai mult pentru ca daca e sa ne uitam dupa doctrina ortodoxa, daca Maria a fost purtatoare de D`zeu, atunci Isus Hristos este EVREU!
   Pacat ca noi crestinii, oricum ne-am inchina Lui (ortodocsi, reformati, baptisti, etc, etc), ne debinam cu atata ura dupa niste criterii care nici nu stiu daca sunt in fond biblice…or crestinismul nu este cumva religia dragostei?

   • Administrator spune:

    Nu incurca dragostea cu adevarul, nu exista dragoste in afara Adevarului. Menora e simbol evreiesc si atat. Semnificatia care o are, e pentru ei, nu pentru noi. Sa pui un monument evreiesc langa statuia Sfantului Stefan cel Mare, e un act cat se poate de clar de instigare religioasa. A fost o provocare.
    Din ce scrii tu, vad ca nu esti ortodoxa si de asta se explica punctul de vedere diferit. Poate ca e mai bine sa nu te bagi pe taramuri necunoscute.
    Toate bune, Doamne ajuta!

   • Castalia spune:

    Care adevar?

 10. Valentin spune:

  LIPSA TRAIRII ORTODOXE – un interviu cu Klaus Kenneth
  Interviul de exceptie a fost realizat in exclusivitate pentru Radio Romania Actualitati si a fost difuzat in cadrul Emisiunii: Luminile Noptii, in data de 3 Ianuarie 2010.
  http://alleccssa.wordpress.com/

 11. dan spune:

  trebuia intradevar luat acel simbol evreiesc de langa statuia lui STEFAN CEL MARE dar poate intr-un mod mai panic:P semana mai mult cu o manifestatie shi”ita. dar decat deloc ii bun si asa

 12. Cristian spune:

  Pai bine ca mai sunt si oameni curajosi. Se pare ca avem multe de invatat de la fratii Crestini de peste Prut. Cineva trebui sa aiba curaj in situatii din astea, altfel maine-poimaine vor ajunge sa puna simboluri pagane in curtea bisericilor Ortodoxe.

 13. Marcel spune:

  nici nu stiu de unde sa incep…? Tara ortodoxa??? de unde si pana unde? acest termen este irelevant in Uniunea Europeana. distrugerea monumentului este un act pur de vandalism sanctionabil de lege. Biserica ortodoxa ar trebui sa se separe de stat, sursa infinita de coruptie bigotism si ipocrizie. daca biserica ar da afara toti preotii si enoriasii nevrednici..ar dispare rapid argumentul de tara ortodoxa. Dar acesti pacatosi sunt primiti pt ca isi rascumpara cu bani grei pacatele si la asta se reduce ortodoxia. Ne facem vinovati de exact acelesi pacate incriminate atat de dur de Isus. unde sa ne incadram..la ipocrizie..la prostie, nestiinta…gestul acestor oameni dovedeste toate acestea

 14. Marcel spune:

  vad aici niste expresii aberante..jidani..responsabili de tot rau de pe lume… e usor a scrie versuri cand nu ai nimic a spune… si e si mai usor sa gasesti alti vinovati pt problemele personale. aceasta atittudine de victimizare falsa..este foarte matura si sta bine ..e crestineasca… incepand de la argumentul scolaresc ca religia noastra este o religie avramica cu radacini …jidanesti…si ajungand apoi la Noul testament atittudinea voastra contravine profund invataturilor lui Iisus. Chiar daca Menora ar fi fost pusa cu
  vreo intentie rea, ceea ce nu cred. tot nu ar fi o scuza pt atitudinea acestor tineri. Statul Nu are a face cu religia..filetismul a fost declarat erezie chiar si totusi se practica in continuare. Nu Natiunea se mantuieste..nu tara..nu etnia..ci indivizii

 15. adriana spune:

  nu inteleg ce au vrut evreii sa dovedeasca prin asta?probabil au vrut sa instige lumea crestina sau poate ca nu….oricum bine au facut moldovenii ca s-au luptat pt credinta adevarata.astfel de exemple ar trebui sa urmam si noi romanii caci astfel de ‘religii’ne invadeaza in fiecare zi……………………………..

 16. Evident gestul evreilor este o provocare. Conflictul trebuia aplanat civilizat, ne facem rau cu manuta nostra. Stefan cel Mare a luptat pentru intregirea Modovei. Rusia sora noastra mai mare intr-u Duh ortodox greco-slav ne-a luat Basarabia,Bucovina de Nord Tinutul Herta care nu a fost nici cand al rusilor. La fel ne-a luatTransnistria. Calul Troan al rusilor a fost/este Biserica Ortodoxa Pe timul lui Petru cel Mare granita era la Nipru, a times preoti au infiintat Biserici, apoi a trimis armata sa sa consolideze ortodoxia, La fel a prucedat de la Nipru la Bug, de la Bug la Nistru, de la Nistru la la Prut. Toate relele se petrec pentru ca nu ne cunostem istoria, ne-a renegat ginta latina. Ma opres aici, in continuare articolul Ortodoxie si Ortodoxi

  *Ortodoxie si Ortodoxie*
  Istoria mincinoasa face ca romanii sa nu stie ca sunt doua ortodoxii si anume; ortodoxia din mil.I adoptata de patriarhi in anul (451-1054), si ortodoxia greco-slavona continuata de greci si de slavi. Amandoua bisericii, catolica si ortodoxa in mil.I,.au fost una, ei se ruagau Lui Cristos. Denumirea de catolic si ortodox este indentica in limba greaca si este teza fundamentala a unei religii. Teza fundamentala a Bisericii Catolice este aceea ca, episcopul Romei, este considerat urmas al Sf.Apostol Petru lasat de Isus Cristos prin cuvintele,”Tu Petre esti piatra pe care voi zidi Biserica mea….Primele patru secole, Biserica lui Cristos a fost „una” ,cele trei Episcopii, crestine infiintate de Sf.Apostoli, la Ierusalim, la Alexandria, la Antiohia, canonic au tinut de Episcopul Romei, unde era capitala imperiului Roman. Roma a si ramas capitala lumii crestine.
  Mutarea capitalei a imperiului Roman in satul de negustori si de pescari greci, Bizantium, C-tin cel Mare aici, infiinteaza a cincea Episcopie unde el numeste si episcopul, traditie pastrata in biserica de Rasarit. Cele trei Episcopii rasaritene trec sub juridictia canonica a episcopului din noua capitala. Episcopii dorind sa fie egali cu episcopul Romei in anul (381), infiinteaza rangul de Patriarh, si impart Biserica de Rasarit in patru scaune patriarhale. La Concilui Ecumenic tinut la Niceea si Calcedon (451) patriarhii fiind majoritate de 4/1, adopta „Dogma Ortodoxa” impusa cu sabia (Wikipedia; Crestinismul din perspectiva filozofiei si stiinta, paragraf.(43-44). Ortodoxia fost „prima Schisma (ruptura) a lumii Crestine.
  Dogma Catolica este de natura divina lasata de Cristos. Dogma Ortodoxa este de natura lumeasca, hotarata de Episcopii, numiti de imparati, la 420 de ani dupa dogma Catolica. anii (33-451). Biserica s-a condus dupa dogma catolica, Dupa adoptarea dogmei ortodoxe (451), cu toate divergentele Sf Parinti catolici si ortodocsi au tinut impreuna cele sapte Concilii Ecumenice (325-787), in care, au stabilit randuelile in Biserica Crestina. Mil.I a fost „Catolic si Ortodoxa”, Noi romanii ne-am format ca popor din coasta Daciei si a Romei. De la Roma am primit limba in care ne-am crestinat si ne-am rugat Lui Dumnezeu. Cultura si obiceiurile strabume romanii in mil I.le-au mostenit. Fara nici o putere de tagada, noi romanii de drept istoric, si prin singe, cat a mai ramas, neamestecat si, prin grai, de mil. I „catolic si ortodox”, apartimem.

  Mileniul II, dupa trecerea bulgarilor, a sarbilor si a rusilor la ortodoxie (860 si 988). Grecii simtindu-se intariti prin anateme intre catolici si ortodocsi, s-a ajuns la Marea Schisma in anul (1054). Biserica de Rasarit ortodoxa devine, „greco- slavona .Nnumai numele de greco-slavona, arata ca aceasta biserica este straina de popoarele bastinase, romanii si macedoneni. Ortodocsii greci si slavi isi revindeca intaetatea, poate, prin acea ca; Ierusalimul, Alexandria, Antiohia au fost Bisericii (episcopii) infiintate de Sf.Apostoli inaintea Episcopiei din Roma. Sau, pentru ca, Sf.Apostol Andrei a fost cel dintai chemat de Cristos sa-i fie ucenic, Sau poate, pentru ca a murit inaintea fratelui sau in anul 50. (Petru a murit in anul 67). Argumentele invocate de istoricii teologi romani istoric nu rezista.

  In istoria mincinoasa a bisericii ortodoxe romanesti, invatata sub comunisiti, ierarhi ortodocsii profitand de fapul ca istoria adevarata a bisericii romanesti este tabu, zac in rafturile Bibloteci Academiei, sustin ca, Sf.Apostol Andrei a crestinat pe romani. Cum putea Sf.Andrei sa crestineze pe romani in numai 17 ani (33-50), cand, crestinarea, a fost un proces care a durat 4-5 secole. Scopul urmarit de ierahii romanii, fosti slugi plecate comunistilor, ca sa-si ascunda vinovatia si a-si pastra priviliegiile vor sa fixeze romanilor ideea ca, ortodoxia greco-slavona este „dreapta credinta’ sau „credinta adevrata”. Povestea cu Sf Andrei ca ar fi crestinat pe romani nu rezista. Xenpopol si Iorga in istoria Biserici ortodoxe nu amintesc de asa ceva.

  Ierarhii romani ortodocsi greco-slsvoni ascund adevarul. Romanii ardeleni au iestit din iobagie, romanii valahi din robie, prin scoli nu prin rugaciuni si prin misticism ci , prin carte, prin cultura. Cultura a venita de la Roma incepand cu anii 1697-1700, prin scolile Blajului. Desfiintarea Bisericii Greco-Catolice, refuzul de a restitui cel 2200 de biserici, manastiri, case parohiale si tot atatea scoli, etc. au ca scop izolarea romanilor de cultura si de spiritualitatea UE. Sa fim in Europa, dar sa ramanem ortodocsi greco-slavi. Episcopii din Rasarit au infiintat rangul de patriarh, au adoptat dogma ortodoxa cu viclenul scop sa rupa Biserica Lui Cristos in doua, pentru a se razbuna pe Roma, pe cultua catolica care a civilizat lumea.

  Dornici sa aibă Catredrala pe masura imparatul Iustinian (482-565), cladeste Catedrala de la Ravena pentru grecii catolici din Italia. Catedrala Sf.Sofia din Constantinopol infrumusetata cu podoabe” jefuite din anticile temple pagane…..pe ruinele stravechilor zei se inalta crestinismul rasaritean, pe ruinele crestinismului rasaritean sa ridicat islamul (Dinastia Sunderland, de Vintila Corbu, Buc.1971, Edi. Eminescu pag.18-19). Din falnicul Bizant a ramas doar istorie, Conastantinopolul adevenit Istambul, Catedrale Sf.Sofia Muzeu islamic. Sa nu fie aceasta pedepsa Divina?.

  Istoricii romani ortodocsi, ortodoxiti, nu amintesc de suferinata romanilor venita pe usa Bisericii ortodoxe bizantino greco-slavone, sa arate ca; Hanul bulgar Boris (852-880) trecand la crestinismul ortodox de la Constantinopol, devenit „tar”, a poruncit ca preotii care slujesc in graiul latin sa li se taie limba. spunand ca limba greaca si limba chirilica (slavona) sunt limbi sfinte.Preotii si calugarii bulgari si greci care s-au vanturat prin Trarile Romanesti. In Transilvania via Belgrad-Karlowitz, minteau romani de ei tinuti analfabeti, ca .”Dumnezeu vorbeste cu ingeri numai in limba greaca si in limba slavona, limba latina cu care papistasii au civilizat lumea este limba spurcata. (Istoria Romaniei in date , Ed.Enciclopedia Romana, Buc.1971 pag.55) istoricii romani evita sa aminteasca ca, Moldo-Valahia dispare de pe harta Europe de la (880-1359) ,inghitita de sf.imperiu romano-bulgar.(…) Ortodoxia greco-bulgar a apasat ca un munte peste cultura noastra, spune Xenopol
  Acum dupa doua milenii, nu teoria ci, faptele dovedesc, care, dinte cele doua dogme, Catolica sau Ortodoxa a contribuit la cultura si la civilizatia lumii. La acuzatia unui Patriarh ortodox; voi catolici aveti banci in biserica. Papa -a raspuns; am introdus banci in biserici ca, credincosul sa se gandeasca la Dumnezu nu la picioare. Ce vedem cu ochii este valabil. Biserica Catolica condusa de o singura persona, Papa, urmas al Sf Petru, conduce 1,2 miliarde credinciosi. Biserica ortodoxa, rupta in 16 patriarhii ( 4 ecumenice infiintate in Mil. I., si 12 patriarhii ne-ecumenice infiintate in Mil II. Rusia, Bulgaria, Serbiea, Romania au 173 de milioane de credinciosi. (Revista „Solia”, nr, 9 1996, editiata de Vatra Romaneasca, USA).

  Papistasii acuzati de ortodocsi. pentu cruciade, inchizite, vanzari de indulgente, preoti necasatoriti. Au cladit sute de Catedrale si, 166 de universitati, raspandite pe toate Continetele. Biserica Ortodoxa greco-slavona,”adevarata credinta” cu preoti casatoriti nu au nici o universitate. Dupa anul 1800 au aparut in tarile ortodoxe cate o Universitati de Stat. Cultura la ortodocsi se limita/limiteaza la; rugaciuni, pomeni, parastase, nimic social. Scopul partiarhilor este sa faca din credinciosi lor o turma docila (cireada cum spunea Petre Tutea despre poporul rus. Tot Petre Tutea spunea; am facut 13 ani de puscarie pentru un popor de idioti. Iar filozoful rus Ceaadaev, cu 100 de ani in urma spunea: rusii nu sunt nici in Rasarit nici in Apus, cultura occidentala nu a ajuns pana la dansii. Si culmea, ierarhii BOR de neam latin ii tin pe Rusi. de frati intr-un duh ortodox. Ierarhiin romanii cer credinciosilor sa se umileasca in fata boerului, a domnului a preotului, rezutatul il vedem, il traim, il simtim in mod dureros. Vedem cu ochii ca, toate tarile Catolice.si cele protestante si neo-protestante, desprinse din cultura catolica, sunt bogate si civilizate, exemplu USA, Canada.Toate tarile ortodoxe-greco-slavone sunt sarace si inapoiate. Salvare romnilor a venit pe poarta Bisericii Greco-Catolice, pentru ca luminatii mitropoliti de Alba-Iulia, Teofil in (1697), si Atanasie Anghel in (1700), inspirati de Duhul Sfant, au intors romanii ardeleni la Biserica stramosasca „catolica si ortodoxa”, la Mil. I. crestin.

  Ura dintre romanii greco-catolicii si romanii ortodocsii greco-slavoni era/este cultura, ortodocsii nu aveau/au activitati sociale scoli, toata culura lor, se limita/limiteza la; botezuri, cununii, imormantari, parastase, pomeni, si rugacuni. Aceasta fost cauza pentru care Biserica ortodoxa nu a fost recunoscuta in Imperiul Austro-Ungar. Biserica Greco-Catolica cu ajutorul Vaticanului in 1793 avea peste 350 de scoli parohiale. Din scolile Blajului au plecat profesori care au predat in primele seminarii ortodoxe, in Buc.Iasi, Buzau Rm.Valcea.Calugarii; Visarion Serai (sarlatanul Bosniei) cum la numit Nic.Iorga. si Sofronie (refugiat in Muntenia, la Arges, a fost condamnat de rusi la moarte prntru talharie) azi declarati de BOR Sf.Mucenici, pentru ca, au declansat teroarea impotriva scolilor din Blaj, impotrova culturi, deci. BOR refuza sa restitue cele 2200 de bisericii. A) de teama ca romanii sa nu se intoarca la cultura si la civilzatia occidentala. B) Sa-si mareasca patrimoniul cu bisericii furate de la fratii lor romanii greco-catolici. Este o rusine care apasa pe onoarea si pe demnitatea poporului roman, de care, pe ierarhii si preotimea romana ortodoxa ii doare in coate.

  Intrarea Romaniei in UE, numai politic si economic nu si spiritual, risca ca sa aibă aceiasi soatra ca si Unirea sub M.Viteazul, si Unirea din 1919-1920, sa se destrame. Chear integrata in UE. Romania risca sa devina Federatie, cum este Germania si Elvetia. A avt dreptate Emil, Cioran cand a spus: „ortodoxia greco-slavona a fost/este moartea noastra istorica .
  12 Iulie 2007, Ioan Marinoiu, octogenar, ortodox, USA

  PS. Mai nou, sub conducerea recentei Mitropoli a Clujului si Feleacului, in democratia romaneasca, se darama bisericile istorice greco-catolice Se cladesc peste ele biserica ortodoxe cazul Ungheni-Mures, care de fapt este extinderea mentalitati balcanice moldo-valaha in Transilvania, impotriva culturii occidentale. 173 de milioane de ortodocsi vor sa fie mai presus decat Vaticanul, sa domine peste 1,2 miliarde de catolici, 380 de milioane de protestanti, 76 de milioane anglicani. Sa trecut la ultima faza, bisericile greco-catolice din Transilvania sunt sterse din Istorie. Ignorand Cartea Funduara, Bartolomeu Anania mitropolitul Clujlui, a dispus ca, bisericile greco-catolice sa fie intabulate „bisericii ortodoxe”. Cum vedem se sterge cu buretele peste trei secole de cultura si de spiritualitate occidentala prin care, noi romanii, ne-am ridicat la rang de natiune.

  Ortodocsi pe intrepretari, nu pe adevar istoric sustin aberantul neadevar; catolici s-au rupt din ortodoxie. In prezent, dupa 2
  milenii catolici sunt cum am aratat mai inainte 1,2 miliarde, protestanti si anglicani 456 de milioane in numai 5 secole, patriarhii ortodocsi numiti de C-tin cel Mare tot in 2 milenii sa aibă abia 173 de milioane de credinciosi. Europa Occidentala, USA si Canada Tari catolice, protestante, anglicane si neoprotestante sunt tari bogate, In Europa de Rasarit tote tarile ortodoxe fara exceptie sunt sarace.
  Lacomia ierarhilor BOR, poporul roman batjocorit si umilit o va simtii in viitor in mod dureros De la 1848 tot cantam „Desteapta-te romane” Text scris de Pr. prof. greco-catolic Andrei Muresanu, si tot nu ne-am desteptat. Se vede treaba ca romanul se simte bine in molesala ortodoxa greco-slavona, a pomenilor a carei urmare este „ne descurcam cum putem”. Trist.
  18.Octombrie 2008 Ioan Marinoiu, ortodox, veteran de razboi USA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s